Yumurta dezenfeksiyonu gerek çıkım gücünüz,gerekse de çıkan civcivlerinizin yaşam gücü bakımından oldukça önemlidir.Yumurtanın yüzeyinin yıkanması veya nemli bir bez ile silinmesi,yumurta yüzeyinde doğal koruyucu olan zar tabakasına zarar verecek yumurtayı korunmasız duruma getirecektir.
Yumurta dezenfeksiyonuna temizlik işlemine follukta başlanmalıdır. Folluklarınızda her zaman temiz ve kuru talaş olmalıdır.Talaş ile gelebilecek en büyük risk mantarlardır.Zaten kuluçka için en büyük riski mantarlar oluşturmaktadır.
Kİrli olan bir yumurtaya yapılabilecek en doğru işlem,üzerindeki kirliliğin kaba kısmını tırnak darbesi ile çıkartmaktır(kazıma yapılmamalı veya metal bir şey kullanılmamalıdır).
Büyük firmalar yumurta fumigasyonu için formaldehit kullanmaktadır.Ancak bu ürün ciddi kanserojen olup özel havalandırmalı özel ekipmanlar ile yapılmaktadır
Sizin sağlığınızı riske atmayacak,buharlaşma(sisleme değil) yoluyla yumurta yüzeyini dezenfekte edecek ve embriyoya zarar vermeyecek ürün olarak AMBİCİDE ı kullanabilirsiniz,Ürünü nemlendirme sistemlerinize %0,5 sulandırma oranında katmanız yeterli olacaktır. Talaşınızı ayrı bir ortamda dezenfekte etme şansınız varsa %1 sulandırma oranı ile talaşı serdiğiniz yerde sırtpompası ile dezenfekte edebilirsiniz.Ayrı bir ortam şansınız yoksa kümesinizde 5 gün ara ile m2 ye 0,3 litre su hesaplayarak %0,5 sulandırma ile sırt pompası ile kümesinizde uygulayabilirsiniz.
Ürünlerin bulunması konusunda isteyen arkadaşlara yardımcı olabilirim
NOT:Bu tarz uygulamalar için piyasada çok fazla ürün bulunmaktadır,ancak neredeyse hiç birinin ne bu anlamda ruhsatı nede özel labaratuvarlarda yapılmış ve kümes ortamında izlenmiş denemeleri yoktur.