Tavuk gözünü açar ne zaman ki güne başlar, başını yerden kaldırmadan bütün gün iki dönüm araziyi tarar; bit, pire, solucan, kene bazen dane ne bulursa kursağına indirir, rastlar horozla hasret giderir ancak muhabbeti fazla uzatmaz işine kaldığı yerden devam eder taa ki folluktan "gıt gıt gıdak yumurtam sıcak!" sesi gelene kadar!
Yani yumurtlamak ve yumurta bu kadar ciddi iştir! Dolayısıyla saklamak ve tüketmek ciddi emek ister!
Bir kere yumurta yıkanmaz ve buzdolabında saklanır. Yumurtanın oda sıcaklığında geçireceği her gün buzdolabında geçirilecek bir haftalık bayatlamaya eşittir!
Dolayısıyla yumurtayı birkaç gün tezgahta bekletirseniz kaldırıp atarsınız!
"Yumurta buzdolabında saklanır" dedik ama öyle "Saldım çayıra Mevlam kayıra!" mantığıyla saklanmaz! Buzdolabında, tercihen sivri tarafı aşağı gelecek şekilde saklanmalıdır!
Aksi halde yumurta çabuk bayatlar kaldırıp atarsınız!
Bu arada yumurtayı buzdolabına koymadan önce sağını solunu kontrol etmek bir zorunluluktur! Kabuğunun üzerinde ya da ambalajında tarih bulunup bulunmadığı son kullanma tarihinin geçip geçmediği kontrol edilmelidir!
Dolayısıyla kullanma tarihi geçmiş yumurtayı kaldırıp atarsınız!
Bir de yumurtanın kabuğu sağlam olmalıdır!
Kırık ve kabuğu çatlamış yumurtayı kaldırıp atarsınız!
Yumurta uzun süre bekletilirse bayatlar! Eee kavun değil ki ...'ını koklayıp anlayasınız! Su testi yapar, ağırlığıyla test edersiniz! Diyelim ki bir çamaşır leğeniniz var, içine yüzde onu tuz olan bir su doldurur yumurtaları teker teker içine atarsınız. Taze olan dibe çöker, bayat yumurta yüzer!
Dolayısıyla bayat olanları yüzeyden toplar kaldırıp atarsınız!
Aman dikkat az pişirilen veya çiğ yumurta ile hazırlanan yiyeceklerde mikroorganizmalar oluşur! Çok uzun süre pişirilenlerde ise besin değeri azalır!
Alıntıdır >>> Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Uye ol Veya
Giris yap