Haberler:

Türkiye'nin En Büyük Forum Sitesi

Google

Yarasalar

Başlatan Erol İçmek, 26 Şubat 2012, 10:02:15

« önceki - sonraki »

Yarasa, uçma yeteneğine sahip memelilerdir

Özellikleri:

Yarasanın 200 cins ve 17 familya içinde 900 – 1000 türü vardır. Kanatları açık durumdaki boyları 5 cm'den 150 cm'ye kadar değişebilir. Dünyanın her bölgesinde yaşarlar, ancak tropikal bölgelerde sayıları daha fazladır. Yarasalar çok miktarda böcek tükettikleri için, dünyanın dengesi açısından büyük önem taşırlar.

Yarasanın vücudu fareye benzer ve genellikle ince bir kürkle kaplıdır. Yarasaların kulakları çoğunlukla çok büyük ve kıvrımlıdır. Burun ve kulaktaki bu çıkıntılar, duyu organı görevi görür, ses titreşimlerini almaya ve iletmeye yarar.

Bazı yarasalar yalnız yaşar, mağaralarda, yarıklarda, içi oyuk ağaçlarda veya tavan aralarında. Diğer türler ise sürüler halinde yaşar. Kuzey bölgelerdeki yarasalar kışın göç ederler veya kış uykusuna yatarlar.

Yarasalar baş aşağı tutunarak uyurlar. Geceleri aktif olan yarasaların koklama ve tat alma duyuları çok iyi gelişmiştir. Meyveyle beslenenler dışında, yarasaların görme duyuları iyi gelişmemiştir. Çıkardıkları çok yüksek frekanslı ses dalgalarının, etraflarındaki cisimlere çarpıp geri dönmesi yardımıyla yönlerini bulurlar. Bu sesler, çoğunlukla insanlar tarafından duyulmaz.

Birçok yarasa türünde, erkek ve dişi çiftleşme mevsimi dışında biraraya gelmez. Dişi çoğunlukla her yıl yaz aylarında bir tane yavru doğurur. Yeni doğan yavru birkaç gün anne tarafından taşınır, anne yavrunun yanında olmadığı zamanlarda ise yavru, tünekte bırakılır. Yavrular birkaç hafta içinde uçmaya başlar. Yarasaların yaşam süresi yaklaşık 20 yıldır.

Dünyada 18 familyaya bağlı, 986 tür yarasa varken Türkiye'de 4 familyaya bağlı, 30 tür yarasa bulunmaktadır.

Yarasalar hakkında bazı gerçekler

Vampir yarasalar bilinenin aksine insanlara saldırmazlar. Meyve yiyen yarasalar, 450 kadar ticari maddeyi ve 80 kadar ilacı insanoğlunun hizmetine sunmaktadır. Yağmur ormanları için yarasalar, yaşamsal önem taşır. Yarasalar, bu bölgedeki ağaçların polen ve tohumlarını taşıyarak yaklaşık yüzde 95'inin çoğalmasını sağlar.
Dünyadaki 1000'i aşkın yarasa türünden sadece 3'ü vampir yarasadır ve bunlar Latin Amerika'da yaşar. Vampir yarasalar insanlara saldırmazlar. Kümes hayvanlarını tercih ederler.
Avrupa'nın ve Türkiye'nin en küçük yarasası olan cüce yarasa sadece 5 gram ağırlığındadır.
Dünya üzerinde yaklaşık 4500 memeli türü bulunmaktadır ve bunların 1000'den fazlasını yarasalar oluşturur.
Amerikan iç savaşında barut yapmak için kullanılan malzemelerden biri de yarasa dışkısıydı.
Yarasalar uçmasına rağmen kuş değil memelidir.
Mesajı Paylaş


  • Gösterim 8,091 
  • Yaban Hayatından Kareler Ve Bilgiler
  • 9 Yanıtlar




Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap Mesajı Paylaş

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap
Mesajı Paylaş

Bilgilendirici bir konu paylaşım için tşkler Mesajı Paylaş

Eline sağlık teşekkürler Erol. Mesajı Paylaş

Yarasaların bizi ilgilendiren bir türü var ..gizli kamera çekimleri ile aylarca takip edip bu hayvanın tavukları nasıl öldürdügünü tespit ettiler...gece tavukların popolarından içeriye girip tüm kanını emdikten sonra dışarı çıkıyorlar ..geçtikleri yerlerde bu ani tavuk ölümlerine yıllarca bir anlam verilemedi en son gizli kamera ile çekip olayı görüntülediler Mesajı Paylaş

  İlginçmiş, o türden Türkiye`de var mı ki Mesajı Paylaş
77 Yalova

 Şimdi bi kere daha okudum da içeri girip , işi bittikten sonra dışarı mı çıkıyomuş nasıl bişey o ya Mesajı Paylaş
77 Yalova

evet işi bitince dışarı çıkıyor zaten tavuk 15 20 dakika sonra ölüyor ...Türkiyede olup olmadıgını bilmiyorum ama bu hayvanlar göç ediyorlar ..ülkemizdede olabilecegini düşünüyorum Mesajı Paylaş

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=vck9lULQ4U4 Mesajı Paylaş


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.