Sefa Bey etken maddeleri farklı. dolayısıyla nokta atışı yapmak gerektiğinde net tercih yapmalıdır. uygulamaya gelince; ben antibiyotiğin 6 günden fazla kullanılmaması taraftarıyım.gerekiyorsa da 6 gün antibiyotik, 2 gün vitamin, probiyotik, prebiyotik sonra tekrar antibiyotik şeklinde kullanılması bence daha doğru. aşağıda ilaçlar ile ilgili detaylı bilgi kopyala yapıştır yapıyorum
TETRAMEZATİN, Oral Toz (SANOFİ-DİF)
Formülasyonu : 1 gram toz içeriğinde; 800 mg sülfadimidin sodyum, 120 mg oksitetrasiklin ve 80 mg pektin bulunmaktadır.
Tetramezatin, evcil hayvanlarda sıklıkla karşılaşılan sistemik ve yerel enfeksiyonların sağaltımı amacıyla sülfadimidin, oksitetrasiklin ve pektinin dengeli bir kombinasyonu esasına göre hazırlanmış olan, oral bir toz formülasyondur.
Farmakolojisi ve özellikleri : Bu ürünün formülasyonunda yer alan sülfadimidin, dimetil pirimidin türevi, sülfonamid grubundan bir ilaçtır. Bütün hayvan türlerinde sindirim kanalından kolayca ve hızla emilir. Özellikle büyük baş hayvanlarda eşdeğeri dozlardaki sülfonamid türevlerine göre daha yüksek etkili kan ilaç değeri sağlar. Nispeten daha düşük kristalüri riski yaratır. Sülfadimidin çok sayıdaki gram (+) ve gram (-) bakteri türleri ile riketsiyalar üzerinde yeterli derecede antibakteriyel etkinliğe sahiptir. Aynı formülasyonda yer alan oksitetrasiklin de oldukça geniş antibakteriyel spektrumlu tetrasiklin türevi bir antibiyotiktir. Evcil hayvanlarda sıklıkla sistemik ve yerel enfeksiyonlara sebep olan çok sayıdaki gram (+) ve gram (-) bakteriler ile riketsiyalara, mikoplazmalara, anaplasma ve aktinomikozlara karşı etkilidir. Ürün formülasyonunda bulunana iki antibakteriyel ilaç çeşidi de bakteriyostatik tipten antibakteriyel etki meydana getirmekle beraber, in vivo koşullarda gerçekleşen sinerjistik etkileşme sayesinde genellikle dönüşümsüz nitelikli bakterisit tipten antibakteriyel etki meydana gelmektedir.
Kullanılma yerleri : Tetramezatin, kanatlılarda koksidiyoz, tifo, koli enfeksiyonları, CRD, mavi ibik koriza, kolera, pullorum, bulaşıcı sinüzit ve sinovit olmak üzere tüm enfeksiyon hastalıkların sağaltımında kullanılır.
Kullanılma şekli ve dozları : Bu ilaç, hayvanların içme sularına ve yemlerine katılarak verilir. Kanatlılardaki günlük sağaltım dozu 150-200 mg/kg canlı ağırlık miktarları arasında hesaplanır. 1000 adet kanatlı için 1-4 haftalıklara 25 gram, 4-8 haftalıklara 50 gram ve 8 haftalık ve daha yaşlı olanlara da 100 gram miktarlarında verilir. İlaçla sağaltıma en az 3 gün süreyle devam edilir.
HİPRADOXİ-S, Çözelti (GÜRTAV)
Formülasyonu : 1 ml oral çözelti içeriğinde 100 mg doksisiklin hilkat bulunmaktadır.
Hipradoxi-S, kanatlılarda duyarlı bakterilerden ileri gelen solunum ve diğer sistemik enfeksiyonların sağaltımı amacıyla, doksisiklin etken maddesi esasına göre hazırlanmış olan oral toz formülasyondur.
Farmakolojisi ve özellikleri : Doksisiklin, yarı sentetik tetrasiklin türevi bir antibiyotiktir. Çok sayıda gram (+) ve gram (-) bakteriye karşı bakteriyostatik tipten antibakteriyel etki meydana getirir. Ağız yoluyla verildiğinde hayvanların sindirim kanalından çok iyi emilir. Yağ/su dağılım katsayısı yüksek olduğundan vücutta çok geniş bir dağılım hacmi sergiler. Hedef patojenlerin ribozomlarında 30 S'lik ribozomal birimlerde protein sentezini inhibe etmek suretiyle, hızla gelişen bakteriyostatik tipten antibakteriyel etki meydana getirir. Önerilen dozlarda pek çok duyarlı patojen bakteriye yönelik MIC değeri veya daha yüksek değerlerde kan değeri sağlar.
Kullanılma yerleri : Hipradoxi-S, kanatlı hayvanlarda kolibasillozis, CRD ve bunlara bağlı olarak gelişen komplike hastalıkların sağaltımında kullanılır.
Kullanılma şekli ve dozları : Hipradoxi-S, kanatlıların içme sularına veya yemlerine karıştırılarak verilir. Sağaltım dozları olarak; kanatlılarda 3-5 gün süreyle günde 50-100 ml doksisiklin/1 litre hesabıyla katılmak suretiyle kesintisiz içirilir. İlaçlanmış su, tek içme suyu kaynağını oluşturmalıdır.
Uyarılar : Kanatlıların yemlerinde kalsiyum, demir, magnezyum ve alüminyum içeren katkı maddelerinin bulunması durumunda doksisiklin emilmesi azalır.
ilaçlarla ilgili bilgi internetten alıntıdır.