5. Hastalığın tanısı nasıl konur?
Avian İnfluenza tanısı için hızlı ve güvenilir test metodları mevcuttur. Ülkemizde Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Laboratuvarlarında bu testlerin yapılması mümkündür.
6. Avian Virüsü Hakkında Genel Bilgiler
Bilinen iki formu vardır. (Ağır ve hafif)
Dezenfeksiyon malzemeleri (Iodin ve formalin) ile ölüyor.
Normal pişirmeyle (70 derece üstü) ölüyor.
Soğukta daha çok ürüyor. Dolayısıyla buzdolaplarında saklanan yiyeceklerde virüs ölmüyor.
22 derecede 4 güne kadar yaşıyor
Çok patolojik formu ise suda 30 gün yaşayabiliyor.
Tedavide kullanılan iki çeşit ilaç var.
Hayvanlar için aşı formu bulunmaktadır. Fakat insanlar için henüz aşı bulunmamaktadır. Bu konuda yapılan çalışmalar devam etmektedir.
İnsandan insana geçiş tanımlanmış birkaç vaka dışında görülmemiştir. Salgınlara yol açabilecek bir mutasyona rastlanmamıştır.
7. Hastalıktan nasıl korunulur?
Tüm infeksiyon hastalıklarında olduğu gibi, bulaşmayı önlemek için yapılması gereken ilk savunma önlemi el hijyenine dikkat etmektir. Bunun için eller sık sık su ve sabun ile yıkanmalı veya alkol bazlı temizleyicilerle temizlenmelidir.
Görüldüğü anda hükümetler acil tedbir almak zorundadırlar.
Kanatlı hayvanlarla yakın temasta bulunan kişilerin mutlaka maske ve eldiven yoluyla kendilerini korumaları gerekmektedir.
Özellikle hastalığın yaygın olarak görüldüğü ülkelere hava yoluyla seyahat ederken yolculardan öksürürken mümkün olduğu kadar ağız ve burunlarını kapatmaları istenmelidir.
Hastayken yolculuk edilmemelidir.
Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenler enfekte tavuk çitliklerinden uzak durmalı ve iyi piştiğinden emin oldukları kanatlı etleri ile yumurtaları tüketmelidirler. Kişisel hijyene de gerekli önem verilmeli, eller sık sık sabun ve bol su ile iyice yıkanmalıdır.
Bunların yanı sıra, hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenler, dönüşlerinde 7-10 gün içinde ateş ve solunum sistemine ait belirtilerin görülmesi halinde hekime başvurmalıdırlar.
Çocukları buldukları hasta veya ölü hayvanlara dokunmamaları konusunda uyarmalıyız.
Mutfakta dikkat edilmesi gerekenler:
Tavuk etleri ve yumurtalar çok iyi pişirilmeli (70 derece üzerinde)
Yumurtalar hazırlanmadan önce sabunlu su ile yıkanmalıdır.
Çiğ etler ve pişmiş etler aynı yerde saklanmamalı, kesimde kullanılan bıçaklar,mutfak tezgahı sabunlu suyla yıkanmalı bıçaklar, mutfak tezgahı sabunlu suyla yıkanmalı
Çiğ etlerle ve yumurtayla temastan sonra eller sabunlu suyla yıkanmalı.
Konuyu Hazırlayanlar: Dr.Alp Akay - Doç.Dr.Jale Erten
http://www.bilkent.edu.tr/~bilheal/aykonu/ay2005/ekim05/kusgribi.html (http://www.bilkent.edu.tr/~bilheal/aykonu/ay2005/ekim05/kusgribi.html)