Bilim ve Teknik dergisinin 516. sayısının "Tavuk Tüyü İle Dünyayı Kurtarmak" başlıklı yazısını okudum.Başlık çok dikkatimi çekti,olur mu hiç öyle şey diyerek okumaya başladıysam da olabilyormuş...Tavuk tüyünün mahareti pek çokmuş:)Gün geçtikçe artan çevre sorunlarına yeni bir çözüm sunabilecek her çalışma, dünyamızın geleceğinin kurtulmasında etkilidir.Atık olarak sınılandırılan yan ürünlerin değerlendirilmesiyle çevreye verilen zararların azaltılmasının yanında ekonomik kazanç da sağlanabilirÜlkemizde sağlıklı ve ekonomik olması bakımından beyaz ete olan ilginin artmasıyla kümes hayvancılığına yapılan yatırımlar gün geçtikçe artmaktadır.Her geçen gün hızla büyüyen bu işletmelerin en önemli sorunları atıklardır.Atıklar yakma,gübreye dönüştürme,gömme yöntemleri ile yok edilmeye çalışılsa da çevreye önemli ölçüde zarar vermektedirler.Kümes hayvancılığı işletmelerinde kesimhane atıklarından olan tavuk tüyleri geniş poatnsiyel bir kullanım alanına sahiptir.Sadece Türkiye'de yıllık 30 bin ton tavuk tüyü atık olarak karşımıza çıkmaktadır.Yıllık miktarrın göz önüne alınmasıyla ,bu atıkların kullanılabilir hale dönüştürülmesinin önemi ortaya çıkmaktadır.
Peki bu tavuk tüyünün özellikleri nelerdir?
Yüksek miktarda keratin (%91) içeriğiyle tavuk tüyü lifi selülozik liflere göre 6-8 kat daha sağlamdır.
Yarıçapının daha ince olmasıyla diğer liflere kıyasla emme özelliği daha fazladır.
Lifler ince olduklarından temas yüzeyleri daha geniştir.
Islak ortamda ozulmaya karşı dayanımı fazladır.
Kristal yapıda olduklarından tavuk tüyü lifleri kararlı ve dayanıklıdır.
Bu özelliklerinden yola çıkılarak tavuk tüyünün altenatif kullanım alanları neler olabilir üzerine yapılan çalışmalar sonucu bulunanlar:
İnşaat malzemelerinde kompozit malzeme yapımında liflerin kullanımı ile termit gibi haşerelerin yapıya zarar vermesinin geciktirilmesi sağlanabilir.
Haşerelerin ahşap yapıya olmsuz etkileri tavuk tüyü lifinin kullanımı ile önlenebilir.
Tavuk tüyü lifinin emiciliğinin fazla olmasından yola çıkılarak endüstriyel atıksulardaki fenolün emilerek temizlenmesi sağlanabilir.
Bebek bezlerinde emiciliği sağlaması için kullanılan ağaç hamurunun eldesinde tavuk tüyünün kullanılması halinde kesilecek ağaç sayısı azaltılabilir.
Tavuk tüyü lifi keratin yapıısndan ötürü plastik ile karıştırılarak daha sert ve dayanıklı malzemeler üretilebilir.
Doğada biyolojik olarak kısa sürede çözünebilir plastik üretiminde tavuk tüyü lifinden yararlanılabilir.Tavuk tüyü plastikten yapılmış çiçek saksıları iyi bir örnektir.
Olmayanın bulunmasının yanısıra sahip olunanın,eldekielrin farklı alanlarda kullanılması ile dünyamızın geleceğinin korunmasında önemli adım atılabilir.
Sizce bu adımı atmanın zamanı gelmedi mi?
Sizce dünyamız bunu haketmiyor mu?
Alıntıdır >> Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Uye ol Veya
Giris yap