Tavukların yaşını nasıl anlarız diye merak edenler bunun net bir cevabını bulamaz. Bulsalar da doğru yaş tespiti yapamazlar çünkü tavuklar ne yazık ki insanların elinde çok çabuk yıpranabiliyor. Böyle olunca da gerçek yaşını değil yıpranmışlık yaşını ve gıdasızlık alametlerini görebiliriz.
Bir tavuk kaç yaşındadır anlama yolları şudur şudur diye tarif etmek mümkün olsa bile anlayabilmek kolay olmaz. Birkaç yıllık tecrübeniz olmalı. Tavukları yakında çok iyi gözlemiş olmalısınız. Bu yüzden aşağıda en kolay anlaşılacak tarifi yazıyorum.
Genç tavuğun bacakları canlı renkli olur. Pulludan ziyade deri ile kaplı gibi görünür. Bacak pulları çok düzgün sıralanmıştır. Biraz parlak ve sanki ışığı geçiriyormuş gibidir. Ayak derisi pürüzsüz ve çok sağlıklı görünümlüdür. Bunlar en fazla iki yaşındadır. Bacaklardaki pulların yumuşak hissi veren görüntüsü olur.
Yaşlandıkça bacaklardaki canlı renk gider. Pulları yine yumuşak gibi görünür, sanki biraz incelmiş gibidir. Parmak derilerinde pütürlülükler artar. Bu alametlerin 3 yaşından önce hiç görünmemesi gerekir.
Ayak renkleri ve parlaklığı ise cinsten cinse değişir onun için ayakları sarı olanlarda daha iyi tespit yapılabilir.
Tavuk daha da yaşlandıkça ayak pulları deri gibi değil ince kemik tabakaları gibi görünür, hiç parlaklığı kalmaz.
Mahmuzlar yaş ilerledikçe çok daha belirgin ve daha uzun olur. Yine de genç yaşlı aynı cinsten ayrı ayrı tavukları tanımadıkça farkları doğru değerlendiremezsiniz. Hem ayak pullarının görüntüsü kötü bakım ve kötü zemin yüzünden daha erken yaşta daha yıpranmış olabilir.
Yumurta çiftliklerinden ıskartadan ayrılma yaşları cinse ve bakım şartlarına göre değişir. Beş aylıkken yumurtlamaya başlamış olsalar, bundan itibaren bir, bir buçuk veya en geç iki yıl içinde ıskartaya ayırırlar.
http://tavuk.devletli.com/tavuk-kac-yasinda-nasil-anlasilir