Tavuk hastalığı diğer bilinen adı ile Tatarcık Humması Akdeniz'e kıyıları olan bölgelerde görülen bir hastalık çeşididir. Kıbrıs'ta da tavuk hastalığına sıklıkla rastlamak mümkündür. Bir sineğin sebep olduğu virüslü bir hastalıktır. Çok önemli bir hastalık değildir. Bu nedenle endişe etmenize gerek yoktur. Tavuk Hastalığı KKTC'de bol miktarda görülen bir hastalık olduğu için KKTC'ye giden yeni kişilere bulaşabilen bir hastalıktır. Hastalığın kaynağı tatarcık sineğidir. Tatarcık sineği ılıman bölgelerde türeyen bir sinek türü olduğu için tatil bölgelerinde çok sık görülür. Bu yüzden hastalık insandan insana yayılmaktadır. Kış günlerinde havaların serinlemesi ile sinekler azalmakta ve dolayısı ile hastalığın bulaşma ihtimali azalmaktadır.
Tavuk Hastalığını sadece dişi sinekler bulaştırmaktadırlar. Sinek tarafından ısırılan kişi genellikle herhangi bir acı hissetmez. Bu yüzden hastalığın sebebini hemen anlayamaz. Tavuk Hastalığına yakalanan kişide yüksek ateş ortaya çıkar. Ateş yükselmiş ise virüs kanda çoğalmaya başlamış demektir. Sonrasında titreme ve terleme ile belirtiler artar. Hastalık ilerledikçe tat alma sorunları, baş dönmesi, bulantı, kusma, boğaz ağrısı, kabızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Tavuk Hastalığı Tedavisi :
Bu hastalık için özel bir tedavi gerekmez. Hastanın dinlenerek bol bol sıvı tüketmesi gerekir. Ateşi düşürmek için asprin alınabilir. Zaman bu hastalığın en büyük ilacıdır.
tavukhastaligi2 Tavuk Hastalığı