Tavuk etinin üretim öyküsü
Üretim, İleri Teknolojiyle
Türkiye'de, uzun yıllar sınırlı kapasitelerle, aile işletmeleri bünyesinde gerçekleştirilen tavuk eti üreticiliği, 1980'li yıllarda entegre tesislerin devreye girmesiyle, önemli yapısal değişiklikler yaşadı.
1990'lardan itibaren ise özel işletmeler, sektöre ciddi yatırımlar yaptılar, modern üretim tesisleri kuruldu, giderek büyüyen üretim kapasiteleri elde edildi.
Bugün, Türkiye'deki tavuk eti üretiminde söz sahibi olan önde gelen firmalar, dünya standartlarında ileri teknolojiler kullanıyor.
Tavuk eti, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından denetlenen entegre tesislerde; damızlık ünitesinden kuluçkahaneye, kesimhaneden marketteki buzdolabına, tüm süreçlerde "gıda güvenliği" ilkelerine uygun biçimde, uluslararası normlar çerçevesinde üretiliyor.
Damızlık civciv. Tavuğun üretim öyküsü, damızlık civcivlerin, uçakla yurtdışından Türkiye'ye getirilişi ile başlıyor. Ülkemizdeki tavuk üreticilerinin önemli bir çoğunluğu, damızlık civcivi, tıpkı dünyadaki belli başlı firmalar gibi, uluslararası ölçekte faaliyet gösteren damızlık yetiştiricilerinden ithal ediyor. Özellikle ABD'li, İngiliz, İskoç ve Fransız damızlık firmaları tercih ediliyor. Damızlık yetiştiricileri, özel seçilmiş, en güçlü saf ırkları melezleyerek, en sağlıklı ve en verimli damızlık civcivleri yetiştiriyor, ardından tüm dünyaya ihraç ediyorlar.
24 hafta özenli besi. İthal ya da Türk kökenli damızlık civcivler üretici firmanın damızlık çiftliklerine yerleştiriliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı denetiminde olan bu çiftliklerde, ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler görev yapıyor. Damızlıklar 24 hafta süreyle hijyenik bir ortamda, uygun ısı ve havalandırma koşullarında, içinde mısır, soya, vitamin mineraller, yüksek oranda protein ve kalori barındıran yemle besleniyorlar. Bu süreçte, gerekli tüm sağlık kontrollerinden geçiriliyorlar, aşıları yapılıyor.
Yumurta aşaması. Yurtdışından ithal edilen damızlıklar 24. yaşam haftasından itibaren yumurta vermeye başlıyor, haftadan haftaya yumurta verimlerini artırıyor, 30. haftada verimliliklerinin tepe noktasına çıkıyorlar. 64. haftadan sonra yumurta verimi karlı olan düzeyin altına indiği için üretim durdurularak hayvanlar kesime sevk ediliyor.
Kuluçkahane. Damızlıkların verdiği yumurtalar düzenli olarak kuluçkahaneye sevk ediliyor. Oradaki özel bir bölümde gerçeğe yakın bir kuluçka ortamına tabi tutulan yumurtalar, 21 gün sonra açılıyor ve etlik tavuk olarak yetiştirilecek civcivler çıkıyor. Bu civcivler uzman kontrolünde, sağlık taramasından geçirildikten sonra "etlik piliç" (broiler) yetiştiricilerine sevk ediliyor.
45 gün kümeste ve sağlık denetimiyle. Civcivler 45 gün kadar süreyle, üretici firma ile anlaşmalı çalışan çiftliklerdeki kümeslerde kalıyorlar. Bu süre içinde ilgili çiftliği, üretici firmanın veteriner veya ziraat mühendisleri haftada en az bir kez ziyaret ederek, sağlık ve hijyen koşullarını, hayvanların yaşam şartlarını denetliyor.
Kesimhaneye. Sonunda, her piliç ortalama 2.200 gram ağırlığa ulaşmış olarak kesimhaneye sevk ediliyor.