TARIMSAL ATIKLAR ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, çay, fındık ve buğday artıklarından artık enerji üretileceğini açıkladı. Dünya'da artık Türkiye'nin başarı hikayelerinin anlatıldığına dikkat çeken Eker, "Gerek Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporlarında, gerekse Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Teşkilatı'nın raporlarında Türkiye'nin artık başarı hikayeleri anlatılıyor." dedi.
Bakan Eker, Samsun'da Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan ve Türkiye'nin ilk Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nin açılışını yaptı. Törende konuşan Eker, tarımsal atık ve artıkların enerjiye dönüşeceğini söyledi.
"Bugün dünyada ihtiyacı daha çok hissedilen Türkiye'nin de cari açığındaki en önemli konuların başında gelen enerji meselesiyle ilgili dünyanın gündeminde olan, dünyanın tartıştığı, enerji tarımı ilgili bir araştırma merkezi açıyoruz." diye konuşan Bakan Eker, " Burada tarımsal ürünlerden enerji elde edilmesiyle ilgili araştırma yapılacak. Uzman kişiler çalışacak. İnsan gıdası olarak üretilen gıda maddelerinin birinci amacı olarak insan gıdası için kullanılması gerekiyor. İnsan gıdası olarak kullanılmayacak olan atık, artık ve diğer tarımsal ürünlerden enerji üretmek amaçlı kullanılmasını biz arzu ediyoruz. Merkez bu alanda yoğunlaşacak atık ve artıklardan mesela gübreden tutunda çeşitli hayvan atıklarından, bitkisel atıkları alıp bunlardan nasıl enerji üretilecek onun üzerinde çalışacak. Çay, fındık ve buğday artıklarından da artık enerji üretilecek" diye konuştu.
Tarımsal desteklerle ilgili açıklamalarda da bulunan Eker, bu seneki toplam tarım desteğinin 6 milyar 400 milyon lira olduğunu ifade etti.
Çiftçiye 320 milyon lira tutarında kalan desteklerin ödendiğinin altını çizen Eker, "Bunun içinde süt desteği, fındık desteği, kırsal kalkınma desteği, sigorta desteği var. Yani 15 kalemde tarımla ilgili yıl içinden kalan muhtelif destekler çiftçilerimizin hesaplarına yatırıldı. 320 milyon lira hesaplara aktarılacak. Toplam tutar 640 milyon lira yapıyor. Hububatı erken üreten, satan ve erken bize başvuran üreticiler prim paralarını alacaklar." dedi.
Türkiye'nin tarımsal üretimde ilerlemesine rağmen haksızlığa uğradığını belirten Eker, konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye'nin çiftçisine haksızlık yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti'ne haksızlık yapılıyor, Türkiye'nin üreticisine haksızlık yapılıyor. Bundan 8 yıl önce Türkiye'de çiftçiler, 24 milyon hektar arazide tarım yapıyordu ve elde ettikleri bütün tarım hasılatının karşılığı 23 milyar dolardı ve Türkiye'nin dünyadaki sıralaması 190 ülke içinde 11′di. Yani dünya ülkeleri içinde tarımsal hasıla bakımından 11′inci sıradaydı. Bugün 62 milyar dolar. Türkiye'nin çiftçisi aynı sahada yani 24 milyon hektar araziden şuan 62 milyar dolarlık tarım ürünü elde ediyor. Dünya ülkeleri arasındaki şimdiki sıralamamız artık 11′inci değil, 7 sıra. Türkiye dört ülkeyi geçti, bu ülkelerin 3 tanesi Avrupa'nın en büyük tarım ülkesi Fransa, İspanya ve İtalya'dır dördüncü ülke ile Rusya Federasyonu'dur. Bu 4 ülkeyi geride bıraktık. Bu sonuç bizim geliştirdiğimiz ve hayata geçirdiğimiz projelerin, uyguladığımız destekleme politikalarının doğru olduğunu, amaca ulaştığını göstermesi bakımından son derece anlamlıdır."
DÜNYADA TÜRKİYE'NİN BAŞARI HİKAYESİ ANLATILIYOR
Dünya'da artık Türkiye'nin başarı hikayelerinin anlatıldığına dikkat çeken Eker, "Gerek Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporlarında, gerekse Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Teşkilatı'nın raporlarında Türkiye'nin artık başarı hikayeleri anlatılıyor. İşine gelmeyenler bizi tenkit ediyor. OECD, 'siz çiftçilere çok para veriyorsunuz, bu kadar para vermeyin' diye bizi tenkit ediyor. Dünya Bankası başka bir şey söylüyor. Bizde diyoruz ki, 'biz sizin dediklerinizi yapmadığımız için Türkiye ileriye gitti' Çünkü onların önerdiklerini yapsaydık, Doğrudan Gelir Desteğiyle bu iş gidecekti, o zaman verimlilik artmayacaktı, Türkiye'nin üretimi de 8 yılda 3 katına çıkmayacaktı" şeklinde konuştu. Konuşmasının ardından Bakan Eker ve beraberindekiler merkezin kurdelesini kesti.
URL: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Uye ol Veya
Giris yap