SÜTTE DE DIŞA BAĞIMLI KILINMAK İSTENİYOR.
Hamdullah YILDIZ
Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri
Bir yaşam mucizesi diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün içerdiği kalsiyum ve vitaminlerle birçok hastalığı önlediği, insanın fiziksel ve bedensel olarak sağlıklı büyümesini sağladığı, bu nedenle de sağlık açısından bol süt tüketilmesi gerekliliğini uzmanlar sürekli dile getirmektedirler. Ancak gelin görün ki süt üretiyoruz ama tüketmiyoruz. Süt tüketiminin azlığı özellikle gelişme çağındaki nüfus için bir sorun olarak öne çıkmaktadır.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının süt sektöründe yetersiz denetim yapması, süt üretimi ve işlenmesindeki haksız rekabet ve süt sektörünün aşırı kar hırsı ve tekelleşme amacı maalesef ülkemizdeki sütün kalitesini de bozmuştur. Sütte üreticiden çok aracı ve sanayicinin kazanması ülkemizdeki hayvancılık içinde bir risk olarak durmaktadır. Mevcut politikaların devamı halinde ülkemizdeki süt sektörü de hayvancılık sektörü ile birlikte dışa bağımlı kalacaktır. Bu politikada küçük ve orta ölçekli süt üreticilerini yok etmektedir ki asıl tehlike buradadır.
Sütteki kanser tehlikesini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi EKER de doğrulamıştır. Sayın Bakana günaydın diyoruz. Yıllardır bu tehlikenin varlığını bilim adamları ve biz tüketiciler dile getirirken şimdiye kadar neredeydiniz sayın Bakan? Üstelik Biyo Güvenlik Kurulu halkın sağlığını hiçe sayarak 13 GDO'lu mısırın ithalatına onay vermiştir. Şimdilik hayvan yemi olarak kullanılacağı belirtilen bu mısırlar hayvanların dolayısı ile hayvansal gıdaları tüketen insanların sağlığı ile oynanmasıdır. GDO lu yemle beslenen hayvanların sütünün de sağlıklı süt olmayacağı görüşündeyiz. Bizler tüketici olarak GDO'lu ürün tüketmek istemiyoruz.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca GDO hakkında çıkarılan yönetmelik ile gıdalarımız ve hayvan yemlerinde kullanılmak üzere, genetik yapısı değiştirilmiş organizmaların ve ürünlerim ithalatı, işlenmesi tüketimi yasal ve serbest hale getirilmiştir. İşlevi ve etkinliği olmayan Ulusal Süt Konseyi aktif hale getirilmelidir.
Gıda Tarım ve hayvancılık bakanına soruyoruz: sağlıklı ve güvenilir tarımsal ürünlerin ülkemizde üretimine ve tüketimine olanak varken, sağlıksız ve riskli ürünlerin ithal edilmesi çiftçimize ve tüketicimize zarar vereceğini bilmiyor musunuz? Bakanlık tüketicilere güvenli süt sağlamakla yükümlüdür.
Süt, staretejik ürün kapsamına alınmalıdır. Süt ve diğer gıda denetimlerinde tüketicilere aktif rol verilmelidir. Bakanlık derhal ithal GDO lu hayvan yemlerinin ithalatını durdurmalı ve süt sektöründeki kontrol ve denetimleri hızlandırmalıdır. Avrupa ülkelerinde tüketici ve üreticiler lehine en çok denetim ve müdahale yapılan sektör süt sektörüdür. Tüketicileri bulundukları yerdeki Gıda ve Tarım İl Müdürlüklerine başvurarak aldıkları sütün analizlerini yaptırmaya çağırıyoruz. Bakanlığın sağlıksız süt üreten firmaları acilen kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz. Her yerde, her zaman, herkes için sağlıklı ve güvenli gıda .
URL: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Uye ol Veya
Giris yap