HOBİ SOLUCAN YETİŞTİRİCİLİĞİ
YEM OLARAK KULLANILAN ATIK ÇEŞİTLERİ
Hayvansal Atıklar: Taze, çürümüş veya kurumuş, küçükbaş, büyükbaş ve kümes hayvanı dışkıları.
Bitkisel Atıklar: Yaprak, gövde, dal gibi sebzelerin toplandıktan sonra kalan kısımları. Sebze ve meyve ile üretim yapan fabrikaların, ev, lokanta, yemek fabrikalarının atıkları ( çiğ ), sıkılmış meyve, sebze posaları, ay çekirdeği kabukları.
Selülozik İçerikli Atıklar: Un fabrikası atık tohumları, ağaç kabukları, yaprağı, dalı, talaşı, kağıt, karton atıkları, tekstil atıkları
TEMEL ŞARTLAR
Yaşama ortamlarının iyi havalandırılması ve nem oranının korunması gerekir.
Zamanında beslemelidir.
Yemin yeteri kadar organik atık içermesi ve solucanların rahatça ulaşabilmesi gerekir.
Ortam sıcaklığı +15 ile +30 °C olmalıdır.
Yem içerik bakımından hep aynı standartta, aynı cins atıklar, aynı oranda karıştırılarak hazırlanmalıdır.
SU: Nehir, kaynak veya kuyu suyu kullanılır. Klorlu su zararlıdır, bekletip kullanmak gerekir. Ayrıca kanalizasyon veya yağmur suyu da kullanılabilir.
YEM: Yem kalitesi solucan yetiştirilmesinde en önemli etkendir. Yemi gübrenin içindeki mikroorganizmalar meydana getirmektedir.
Yem için kullanacağınız atıkları mümkün olduğunca küçük parçalara bölerek (bıçak, kıyma makinası vs yardımıyla) poşete koyup koku yaymaması için ağzını sıkıca bağlayın, güneş görmeyen bir yere koyup 1-2 hafta bekleyin yeminiz hazır olacaktır.
Hobi tipi 5 litrelik kavanozda gönderilen solucanlarınızı güneş görmeyen bir yere yerleştirdikten sonra, başlangıçta yapmanız gereken tek şey günde bir kaç defa kavanozun üst kısmındaki yem kurumaya yüz tuttukça bir spreyle üzerine su püskürtmektir.
Solucanlar yemi gübreye dönüştürdükçe, yem eksilmeye başlayacak ve solucanlar en üst kısımda dolaşmaya başlayacaktır. Her defasında bir parmak kalınlığında 3 günde bir hazırladığınız yemi ekleyip üst kısımlar kurur gibi olunca su püskürtün.
Kavanozdaki gübre üstten 10 cm kalıncaya kadar yükselince solucanlarınızı başka bir yere taşımanın ve gübre hasadının zamanı gelmiştir. Aynı büyüklükte iki kavanoz veya kavanozun iki katı büyüklükte bir akvaryum alın ve tabanına 10 cm kalınlığında yemi serin.
Kavanozu boşaltıp solucanları seçin ve yeni yerlerine düzgünce dağıtarak yerleştirin ve 3 günde bir 1 parmak kalınlığında yem vermeye ve su püskürtmeye devam edin. Elde ettiğiniz gübreyi hafifçe kurutarak çok ince olmayan bir elekle eleyip bitkilerinizde kullanın.
KONTEYNERLERDE YETİŞTİRME
Konteynerler 60 × 40 × 20 veya 10 cm ölçülerinde, her tarafı delikli konteynerler (sebze kasaları gibi) olmalı çünkü delikler havalandırmayı sağlıyor. En önemli şart havlandırmadır çünkü çürüme esnasında çıkan gazların solucanlara zararı vardır.
Gelen solucanlar iklime, suya, kokuya, sıcaklığa alışmaları için 1- 3 hafta gerektiğinde su püskürtülerek kuluçkalıkta bekletilirler.
Daha sonra 1 lt. yeni yem öbek halinde konulur. Solucanlar bu yeme girmeye başlarlarsa 1. Konteynere 5 cm.yi geçmeyecek şekilde tabanına yem doldurulup konteynerin tabanına uygun düz bir tepsinin üzerine konulur ve solucanlar yerleştirilir Yeni yeme alışan solucanlar, yedikçe üzerine her 3 günde bir 2 parmak kalınlığında yem eklenir, nem oranı düştükçe su püskürtülerek nemlendirilir, yem eklenerek 1.konteyner dolunca ikinci konteyner 1/3 yem doldurularak birincinin üzerine konulur.( 2 konteyner arasında boşluk olmayacak ). Alt konteynerde yem bitince solucanlar yem bulmak için altı delik olan, üstteki konteynerin içine geçerler. Bu konteynerde dolunca 3. konteyner 2. gibi hazırlanarak 2. nin üstüne konur, solucanlar 3. konteynere geçince 1. konteyner alınıp içindeki gübre boşaltılıp hafifçe kurutulur ve elenip bitkilerde kullanılır.
ADAPTASYON
Yeni bir tür atıkla çalışmak isterseniz yetişkinlerin büyük çoğunluğu yeni yeme alışamaz ve ölürler. Gençler ise kolay alışırlar ve larva çıkarmaya başlarlar. Yeni yeme adaptasyon süreci 2 – 4 ay arasında değişebilir. Solucanlar yeni ortamlarında daha önce alıştıkları yem veriliyorsa yaklaşık 2 haftada uyum sağlarlar.
. BAKIM
Nem oranını % 80 de tutmak için sürekli sulamak gereklidir.
Yemi kabartmak gereklidir.
Üst konteynır tamamen doluncaya kadar yem eklenmelidir.
http://www.akmesolidem.com/?pnum=23&pt=Solucan+Nas%C4%B1l+Yeti%C5%9Ftirilir%3F