Risklerden bahsedeceğim diye yazınızı okumaya başladığımda ben hastalıklardan ve tavuklarının tümünün ölme ihtimalinden bahsedeceğinizi düşünmüştüm. Ama siz ticari hesaplama boyutuna girdiniz. Yazdıklarınızı bende onaylıyorum. Günde 80 gr minimum yem tüketimi olur. Alan olarak 500 tavuk bence de ideal. Ama biz bu alana her gün 30-40 kg yeşil ot yonca dışarıdan alıp içeri dökeriz derseniz o zaman sayıyı 1000 tavuğa çıkarmanızda bir mahsur yok. Buna ilave araziye bol miktarda mahsül alabilmeniz için yonca ekmenizi öneririm. 1000 Tavuk günde 80 gr yem ile günde 80 kilo yem tüketimi demektir. Bu da ayda 2,5 ton yem tüketimi demektir.
Benim size tavsiyem tavukların strese girmelerini önlemek için tedbirler almanızdır. Örneklemek gerekirse etrafta gürültüye sebep olabilecek etmenler varsa (Rüzgar gülü gibi) hiç bu işe kalkışmayın. Çünkü sürekli uğultu veya yakınında otoyol varsa sürekli motor sesi tavukları strese sokar ve üretiminizi olumsuz yönde etkiler.
Ayrıca serbest gezen hayvanların en büyük dezavantajı salgın hastalıklardır. Aksatmadan hayvanlarınızı aşılatmalısınız.
Mutlaka bir veterinerin gözetmenliğinde çalışmanız faydalı olacaktır. Ha unutmadan birde yapacağınız kapalı alan olası karlı yağmurlu soğuk havalarda hayvanlarınızı dışarı salmadığınızda yeterli olacak büyüklükte olmalıdır. Kapalı alanda dikkat etmeniz gereken husus ise havalandırma çok önemlidir. Tek büyük ve çok ses çıkaran havalandırma motorları yerine hava akımını bir yerden emip bir yere aktaran çok fandan oluşan ama az ses yapan modelleri değerlendirmenizi öneririm.
İnşallah faydalı olabilmişizdir.