Sevgili arkadaşlar öncelikle iyi akşamlar. Size ailenin bir ferdi gibi baktıgımız bir kanatlının hikayesini anlamak istiyorum. Boş zamanı olan okuyabilir.
Ben kanatlı beslemeye başladıktan sonra bir gurk tavuk verdi bana anneannem. O tavugun o zaman civcivleri çıktı büyüdü ve tavuk tekrardan kuluçkaya yattı. Haziran ayının sonuydu. Hayatım boyunca yatırdıgım 2. gurk tavugum o zamanlar çok heyecanlıyım. Ama o zamanda evimizin çatı katında besliyorduk. Ben bagevine gitmiştim. Eve de yengemi çagırmıştım ki onları kontrol etsin. Sonra beni arıyor 1 çıktı 2 çıktı sayı 8 oldu ve 1 yumura da çatlaktı . Çatlak olan yumurtadaki çıkamayınca 2 3 saat yengem kabugunu kırmış yani yavaş yavaş çıkarmış kanamış falan ama kurtuldu büyüdü horoz oldu birisine verdim.
Neyse ben eve geldim koşa koşa çıktım yukarı baktım hepsi annesinin önüne çıkmış yatmışlar nasıl sevindim nasıl sevindim anlatamam. 1 gün sonra yavrular anneler ayaklandı. Ben kahverengi renkli bir yavru vardı onu tutup sevmek istedim . Annesi görmemiş beni tutarken gittim bir yerde oturdum sevdim bıraktım annesinin yanına bagırarak gitti ama annesi kendisini tanımadı yavaş yavaş vuruyordu arada sırada. Sonra çıktım baktım ona benzeyen bir civcivi öldürmüş anne o da saklanmış. Hemen yavruyu aldım aşagıya indim yer hazırladım. Başladı yavru bagırmaya ciik ciik ciik başımızı etini yiyor. Bizi görüne susuyor arkamızdan dolaşıyor. Mecburen susmayınca şımarttık evin içindeki evcil köpekler gibi büyüttük geceden geceye yuvasına giriyordu gerisinde hep evin içinde ynımızda geziyordu. Ben sıkılmasın diye annesinin yanına çıkarıp orada yemliyordum kendisini . Bir tane hint kırması horoz civciv kardeşi vardı annesine bakar arada o da vururdu buna ama zaman geçtikçe alıştılar. Anne de ben varken dövmezdi. Sonra yeterince büyüdügü kanaatine varınca ( yaklaşık 4,5 aylık ) bagevindeki kümese götürmeye karar verdik. hafta sonları gidince gelir zıplar kucagımıza kendini sevdirirdi. Günler geçti ilk yumurtasını kümesin önüne yumurtlamış. Yumurta resmen kan topuydu. Sonra gittikçe irileştirdi. Sonra tam 1 yaşına geldigi günlerde kuluçkaya yattı. 10 tane civciv çıkardı. Hastalık gelince 2 tane civcivi sagsalim kaldı allaha şükür kendisine de birşey olmadı. Kalan 2 civciv 1 tavuk 1 horoz idi. Horoz olana nazar degdi gece sapasaglam olan hayvan sabah felç olmuş 1-2 saat içinde ölmüştü. Ferik olan da 1 yaşı geldi geçiyor ama hala yumurtlamadı. Bir ara agzı böyle sanki ölü hayvan gibi kokar gagasının degdigi yer de öyle kokardı kalan ferigin ama şimdi geçtide hala yumurtlamıyor. Sadece 1 kez follukta gördüm o gün de benim gördügümü görünce kalkmış yumurtlamamıştı. Bi daha da ne follukta yatarken gördüm ne de kümesin içinde.
Tam 1 yıl sonra benim gözde kızım ( İsmi zekiye : Biraz şımarık olduguiçin şımarık bir kuzenimin adını koydum
) yeniden kuluçkaya yattı ve 11 civciv ile şimdilik duruyor. Umarım başına birşey gelmez. Kendisini bizim bahçede civcivler fazla büyümedigi için kuzenimin evine yolladım. yaklaşık 1,5 ay sonra getiririm eve . Ve bir nokta var . Tam 1 yıl arayla kuluçkaya oturdu. Şimdi 2 yaşını bitirdi. 2. kez kuluçkaya yattı. Acaba cinslerin olma günleri de degişiyor mu ? Mesela hastalıktan kümeste tavyk 2 tane kalmıştı . 1 i zekiye 1 i başka bir tavuk. Sonradan aldıgım tavuklar 2 şer kez kuluçkaya yattılar ama bunların iki si de aynı gün yattı. Eskiden de kardeş gibi olan 2 siyah tavugumun 1 si 1 ay byunca gurk gurk diye gezdi taa ki digeri yatana kadar yatmadı . Onlar da aynı gün yattılar. Belki de onların da bir gruplanma anlayışı vardır.
2 yaşına gelmiş hala bizi görünce gelir sırtımıza çıkar sevdirir yani kendisini. Bu tavugu unutacagımı hiç sanmıyorum. Yani 50 yaşıma da gelsem zekiyeyi unutmam.
Okudugunuz için teşekkürler...
Zekiye ve ilk yavruları
[IMG]http://i58.tinypic.com/bhhxjm.jpg[/img]
[IMG]http://i57.tinypic.com/332uxog.jpg[/img]
[IMG]http://i61.tinypic.com/2586p13.jpg[/img]
Zekiyenin 2. yavruları
[IMG]http://i57.tinypic.com/69f7gx.jpg[/img]
MAŞALLAH...