Google

Murat Gülcek Makalesi Gurkluk ve Parazit problemi

Başlatan İLYAS ŞEN, 25 Mart 2013, 09:29:57

« önceki - sonraki »




Gurk tavuk ve kümeslerde paraziter uygulamalar.



Kümes hayvancılığına başlandığında benim gördüğüm en önemli problemlerden biri ve en çok sorulan konulardan birinin parazit konusu olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple faydalı olabileceğini düşündüğüm birkaç konuya değinerek kafalardaki soru işaretlerini enaza indirgeyecek bir yazı yazmak istedim.



Kümeslerimizde beslediğimiz tavuklarımıza mutlaka parazit bakımı yapılmalıdır. Kümeslerimizi bit, kene gibi asalaklardan uzaklaştırmak için mutlaka parazit öldürücüler kullanılmalıdır. Fakat bunları kullanırkende çok dikkatli olmalıyız.

Bazı ilaçlar direk tavukların üzerinde kullanılması gerekirken (bolfo vb) bazı ilaçlarında tavuklar kümeste yokken ilaç pompasında sulandırılarak kümeslere atılması gerekir (kenaz vb). Kenbit ,keneson gibi ilaçlarda direk kümeslerin içine serpme şeklinde  uygulanabilecek toz ilaçlardandır.



İlaçlama işlemlerini geceleri yapmanın faydası olacaktır lakin bu asalaklar geceleri daha çok dışarıya çıktıkları için ilaçlardan daha büyük bir kesim etkilenecektir. Kümesteki hayvanlarda bit görüldüğünde birkere ilaçlayarak bu illetten kurtulamayacağınızıda bilmenizi isterim. Çünkü ilaçlama anında tüm canlı bitler ölsede hergün yumurtalardan bit çıkmaya devam edecektir. Onun için ilaçlama işlemini bir haftaya yaymak çok daha etkili olacaktır.



Bunun dışında parazitlerle mücadelede uygulanması gereken şeylerin başında kum zeminlere karşı uygulanması gereken kireç yöntemi gelir. Kümeslerin taban kumuna ve tavukların gezinti alanlarında ki kuma kireç karıştırmak çok faydalıdır. Haftada bir yada iki haftada bir kum banyosu yaparlarken kireçte bütün tüylerinin arasına girecek ve parazitlere karşı önemli bir etkisi olacaktır.



Bu haftalık banyolarda kum banyosu yapılan yere odun külü dökmeninde haşerelerle mücadelede önemli bir yeri vardır. Odun külünün haşereleri öldürücü ve kovucu etkisi vardır. Senede iki defada dedete adlı ilacı külle karıştırıp kumlara dökmeninde çok faydasını göreceğinizden eminim.



Parazitlerle ilgili en çok merak edilen sorulardan biride gurk tavuğun parazitlere karşı nasıl korunacağıdır. Gurk tavuk sürekli yumurta üzerinde yatacağı için paraziter ilaçların aşırı kullanılması tavuğun hatta civcivlerin bile zehirlenmesine yol açabilir. Onun için paraziter işlemleri tavuğun altına yumurta koymadan 3 – 5 gün önce yapmak çok faydalı olacaktır.



Gurk mevsimi başlamadan evvel tavukların içlerindeki kurtları parazitleri döktürecek şeyler vermek çok faydalıdır. Bunların en önemlisi ve doğalı elma sirkesidir. İçme sularına elma sirkesi koymak iç parazitler açısından çok faydalıdır. Onun dışında iç parazit için kullanılan bazı ilaçlarda mutlaka kullanılmalıdır. Kıl kurtları için ayrı ,tenyalar için ayrı ilaçlar kullanılabilir.



Gurk tavuğun yatırılacağı yer sessiz ve biraz da loş olmalıdır. Hayvan kendini rahat ve güvende hissetmelidir. Kesinlikle diğer tavuklardan uzak olmalıdır. Çünkü tavuklar hem onu rahatsız ederler hem de yumurtalar  karışabilir.



Tavuğu gurka yatırmadan önce keneson gibi serpme toz ilaçlardan mutlaka yatacağı talaşların üzerine serpilmelidir.



Gurk tavuğun bitlenmemesi için yanına odun külü ve kum karışımı leğen konulmalıdır.

Tavuğun hemen yetişebileceği bir yere su ve yem koymak faydalı olacaktır. Parazit uygulamasında tavuğun suyunada dikkat etmekte fayda vardır.
Mesajı Paylaş


[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com
  • Gösterim 2,451 
  • Yarışma
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.