Google

Muhabbet KuŞu üretmeyi DüŞünenler Için Bilgi

Başlatan İLYAS ŞEN, 14 Nisan 2017, 16:24:33

« önceki - sonraki »
Merhaba arkadaşlar;
Naçizane tecrübeme dayanarak muhabbet kuşu üretimi yapmayı düşünen arkadaşlarıma yol göstermesini umarak bir kaç noktada bilgilendirme yapmak istiyorum.

1- Muhabbet kuşu üretmeye karar verme aşaması
Bu aşama aslında bir çok kişinin takıldığı aşmakta zorlandığı bölüm.
Çünkü muhabbet kuşu üretmeye başlamak omuzlarına tarifi kelimelerle yapılamayacak kadar büyük bir yük getirir.
Karar vermeden önce bilmeniz gereken bir kaç noktayı sizlere açıklamak istiyorum.
1a- Muhabbet kuşu üretmeye başladıktan sonra asla 24 saatten daha uzun süren yolculuklara çıkamayacak ve tatil yapamayacaksınız. Ancak sizin yerinize kuşlarınıza en az sizin kadar iyi bakacak bir can dostunuz babanız vs. varsa durum değişir. Ama yine de kimse sizin kadar iyi bakamaz.

   1b- Üretim yapacağınız yerin evinize yakınlığı ve uzaklığı iki yönden sizi çok etkileyecektir. Evinizden uzaklaştığı nispette güvenlik problemi artar. Evinize yaklaştığı veya evin içine girdiği taktirde de pislik evinizi çok etkiler. (Eşinizle çok sıkıntı yaşarsınız)

1c- Üretim yapmak için alacağınız muhabbet kuşları tıpkı sizin gibi bir can taşır. Onlar kafeste olduğu sürece sorumluluğu size aittir. Unutmayınız onlar Allah ın sessiz kullarıdır. Ancak hesap günü gelip çattığında sizden alacaklı çıkmaları sizi zor durumda bırakabilir. Kendi evladınıza bakıyormuş gibi özenle bakmadığınız sürece onlara iyi bakmış sayılmazsınız.

2 -Bu ilk aşamayı geçtiniz diyelim. Şimdi gelelim en önemli ikinci konuya,
Kuş beslemeye karar verdiniz ama nerede besleyeceksiniz. Bu sorun çok önemli bir sorundur. Kuşlarınızın rahat etmesi için kullanacağınız mekana kaç kuş koyacağınıza karar vermeniz için basit bir yöntem vardır.
  Kuşları koyacağınız alan m2*2 yani 10 m2 lik alanda 20 çift ideal sayı olacaktır.
  Ayrıca kuşların sürekli orada kalacağını ve en az sizin kadar temiz havaya ihtiyaçları olduğunu unutmamalısınız. Temiz havayı onlara sağlarken rüzgar akımından hasta olup ölmelerini de istemezsiniz eminim.
Kolay temizlenebilir bir zemini olması (Fayans gibi) kümeste ahşap malzeme kullanımından uzak durmak lazım bit gibi asalakların yaşam alanı olmaması için. Mekanda rutubet olmaması ortamın ısısının gündüz gece çok fark etmemesi ortam neminin % 50-55 civarında olması üretim yapmanızı kolaylaştıracaktır.

3- Farz edelim mekan da ayarladınız her şey yolunda peki nasıl olacak salmada mı tek tek kafesler de mi üretim yapmalısınız. Bu kararı verirken de göz önünde bulundurmanız gereken hususlar var. Genel de yeni üretime başlayacak olanlar kuşları tek tek kafeslere koyduklarında onların özgürlüklerini kısıtlamış oldukları düşüncesine kapılırlar. Bu doğru olduğu kadar da yanlış bir düşüncedir. Zira salmada beslenen kuşların bir hastalık söz konusu olduğunda hastalığın yayılması çok hızlı olmaktadır. Yavru almaya çalışırsınız ama bir bakmışsınız bir katil kuş çıkmış 3-5 yavruyu parçalamış olarak görebilirsiniz. Bunlar hiç istenmeyen manzaralardır.
Bu sebeple profesyonel sistemde artık bir çok üretici kafes sistemine geçmektedir.
Eğer kuşları nızı çok yormadan 2 kuluçkadan sonra mutlaka 30-40 gün  dinlendirirseniz. Zaten kuşlarınız formlarını koruyacaklardır.

4- Eveet her şey yolunda gidiyor ve siz artık bir üretici adayısınız. Peki hangi tür kuş ile başlayacaksınız. İşte buna karar vermek te ayrı bir zorluk. Ben bütün yeni başlayan kardeşlerime genelde piyasadaki en ucuz kuş türü olan yerli kuşlarla başlamalarını tavsiye etmişimdir. Çünkü 300-500 -1000 TL lik muhabbet kuşlarını almaya gücünüz yetse bile kuş besleme ve üretme konusunda henüz tecrübesiz olduğunuz için merdivenin en alt basamağı olan yerli kuşlar ile başlamanız daha iyi olacaktır. Böylelikle başarısız olsanız bile aile bütçesine vermiş olduğunuz zarar en aza iner.

Yazımı bu günlük noktalıyorum. Daha sonra kaldığım yerden devam edeceğim inşallah.


Eveet nerede kalmıştık (17.04.2017)
5-Şimdi artık karar verme aşamasını geçtik yerli ırk beslemeye de karar verdik. Şimdi ne yapmalıyız. Güvenilir özü sözü doğru bir üretici bulmaya geldi sıra. Çevrenizde hemen yakınınızda bile olabilir. Bu güne kadar fark etmemiş olabilirsiniz. Lakin çevrenizde kuşlardan iyi anlayan tahmin bile edemeyeceğiniz kadar yakınlarınızda bu işi yapan arkadaşlar bulacağınızdan eminim. Şimdi asıl önemli noktaya değineceğim. Bir güvenilir üretici bulduğunuzda baktınız ürettiği kuşlarda güzel yavruların tüyleri ışıl ışıl parlıyor. O zaman başka hiç bir üreticiden kuş almaya kalkmayın. Zira bu kümeslerde belli bir bakteri florası vardır. Bir kümeste bir  veya bir kaç hastalığa karşı bağışıklık kazanmıştır. Ama başka kümesten gelecek başka virüsler bakteriler birbirini olumsuz etkiler. Bu da sizin maça 1-0 yenik başlamanıza sebep olur. Bir bakmışsınız elinizde bir canlı bomba taşıyorsunuz. Bir kere hastalık geçirince o kuşları toparlamak tekrar verimli hale getirmek oldukça zor olmaktadır.

6- Kuşları da aldık şimdi sıra geldi kafeslere.
Kafes almaya karar verdik ama nasıl kafes almalıyız bilemiyoruz. O kadar çok çeşit var ki kafesler de hangisini alacağımıza bir türlü karar veremiyoruz. O zaman kopya çekin (Burası okul değil kopya çekmek yasak değil :D)
Artık bütün profesyonel üreticiler yerli kuşlarda 45x35 ölçülerindeki standart tel kafese geçti. Düz mantık kullanışlı olmasa verim alamasalar neden bütün profesyonel üreticiler bu kafesi kullansın.  O zaman siz de gönül rahatlığı ile bu kafesi kullanabilirsiniz.  Neyse bu günlük de yazımı burada noktalayayım. Tekrar görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Tekrar merhaba 19.04.2017
6- Madde olarak altıncı maddeye devam ediyorum. Zira kafes konusunda söylemek istediklerim henüz bitmedi. Benim tavsiye ettiğim kafesler yani 45x35 ölçülerindeki standart üretim kafesleri çoğunlukla en küçük boy olan yerli kuşların üretimleri için kullanılmaktadır. Şayet siz Jumbo veya Show Jumbo gibi iri yapılı kuşlardan üretmeyi düşünüyorsanız mutlaka 60x45 yada 45x75 gibi ölçülere sahip daha büyük kafeslerden kullanmanız daha sağlıklı bir üretim yapabilmenizi sağlayacaktır.

7- Şimdi kuşları ayarladık. Kafeslerimizi aldık geriye ne kaldı yemlikler suluklar mamalıklar ve tünekler. Bunlar da sağlıklı kuşlar üretebilmemiz için gerekli olmazsa olmaz malzemelerimiz. Size bunlar hakkında tek tavsiye edebileceğim mutlaka kafes sayısının iki katı malzeme alın böylelikle yedekleri takarak kirlenmiş olan malzemeleri yıkama ve dezenfekte etme imkanı bulabiliriz. Aksi halde pis malzemeleri kullanmaya devam edersek bir süre sonra çok hastalıklarla uğraşmak zorunda kalabiliriz.

8- Kafesler tamam malzemeleri de aldık. Ne eksiğimiz kaldı  yem vitamin katkıları ve kuşlar.
  Yazımı bu günlük de burada noktalıyorum. İnşallah ilerleyen günlerde devam edebilmek ümidi ile.









Mesajı Paylaş


[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com
  • Gösterim 4,412 
  • Muhabbet Kuşu
  • 5 Yanıtlar




İlave eklendi. Mesajı Paylaş
[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com


Yazmaya devam. Mesajı Paylaş
[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com

Bende kuş evi gibi birşey yapmak istiyorum, hangi kuşlar bir arada yaşayabilir. Mesajı Paylaş

 

  Farklı türlerin bir arada beslenmesi genellikle pek tavsiye edilmez. Zira doğal yaşamlarında bütün kuşlar birbirlerine hem rakip hemde bazen av avcı pozisyonunda olabilmekte. İspinoz türleri (kanarya, saka, finch gibi boyutları birbirlerine yakın olan türler pek sıkıntı olmaz. Lakin papağan muhabbet ve kanarya gibi boyutları birbirlerinden farklı olan türler birbirlerine zarar verebilir.
Mesajı Paylaş
[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com

******



Üyelerimiz arasında muhabbet kuşu üreten varmı bende merak ettim doğrusu.
Mesajı Paylaş
[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.