düzenlenmiştir.
(http://bit.ly/c25MCx)
Merhaba arkadaslar ,
Özelikle yumurta cevirme işlemi konusunda yeni arkadaşlarımızın zorlandıgını gözlemledim bu sistemi daha yalın hale nasıl getirebilirim sorusuna cvp bulmak için ufak bir calışma yaptım sonucunda uygulanabilirlik acısından ekonomiklik ve yalın hali beni tatmin etti sonucu uygulayarak ,sizinlede paylasmak istiyorum,
PARCALAR: bir adet zaman rölesi bir adet switch bir adet motor
PARCALARIN GÖREVLERİ VE SİSTEMDEKİ İŞLEVİ
Switch : yumurta sepetlerinin 45 derecelik( ileri geri) posizyona geldiginde motorun enerisini kesme işlemi yapar ve zaman rölesinin bobin ucları enerjiler, motor tam tur döndügünde rafa veya mile switchi 2 kez aktif edicek sekilde baglayınız 1 aktif olma durumu ileri yönde 45 dereceyi temsil edicek 2 aktif olma durumu ters yönde 45 dereceye gelme durumunu temsil edicek
Zaman rölesi(timer zaman ayarlı priz): Bobin uclarına enerjiyi verdigimizde(girişine) ayarladıgımız süre sonunda kontakların durumunu degiştiren zamana baglı kontrol moduludur.
Motor :
ÇALIŞMA SİSTEMİ;
Şemayı inceledigimizde LİNE VE NOTR uclarına sürekli enerji uygulamaktayız, yumurta sepetleri 45 derecelik pozisyona geldiginde switchi aktif edicek sekilde bağlantımızı gercekleştirdik yumurta sepetleri 45 derecelik posizyonu aldıgında switch kontakları konum degiştirerek
1-) motorun enerji ucuna seri bağlı oldugu için ve normelde kapalı ucları bağlı oldugu için motor gerilimini kesicek ve motorun durması saglanackatır
2-)kontakları konum degiştirdigi için gerilim switcin CM ucundan NO ucuna anahtarlanarak zaman rölesi bobin uclarını enerjilemiş oluruz.
Bu işlemler sonucunda motor durmakta ve zaman rölesi enerjilenmektedir.
zaman rölesinin süresinin dolmasını beklemekteyiz yani motorun hareketsiz bir sekilde beklemesi gerektigi 1 saat süreyi(uygun olan ) bu süre doldugunda , zaman rölesi kontak ucları konum degiştirir. Semayı inceledigimizde zaman rölesinin kontak ucları switche parelel baglıdır yani switche parelel bir anahtarlama (gerilimi gecirme) işlemi yapmaktadır,
zaman rölesi kontak uclaırını degiştirince motor akımı zaman rölesi üzerinden tamamlanarak hareket etmesi saglanır. Motor dönmeye başlar.
1-) motorun hareketiyle switchin kontakları konum degiştirerek akımı kendi kontakların üzerinden motora uygulamaya başlar ,
2-)switch konum degiştirmesi aynı zamanda zaman rölesinin enerjisinide keser ve zaman rölesi resetlenir. Kontak ucları eski haline döner motorun akımı switchler üzerinden akmaya başlar .
Motor hareket etmeye başladıktan sonra diger yönde 45 derecelik acı alasaya kadar asla durmaz . 1 turda bu işlem 2 kez tekrarlanır motor turunu tamamladıktan sonra yukarıdaki işlemler döngü içinde tekrarlanarak sistemin çalışması süreklilik sağlanır.
S.S.S-1 benim motorum calışma gerilimi 24 v 12 v vb . nasıl uyarlayabilirim?
CVP : line nötr noktalarına yani enerji giriş noktalarına motora uygun gerilimi uygulayınız. Zaman rölesinin bobin uclarına yani çalışması için gerekli ucları motorun çalışma gerilimiyle aynı degerlerde olması gerekir Örn motor 12 v ise zaman rölesi bobin ucları 12 v olmasi gerekir.
S.S.S. benim zaman ayarlı pirizim var sisteme nasıl uyarlayabilirim?
S.S.S-2. benim mekanik tasarımımda motorun yönü zorlamayla yön degişenlerden problem olusurmu?
CVP : olmaz arkaşlar refarans alınacak nokta sepetlerin 45 derecelik(ileri-geri) posizyondayken switch aktif edicek sekilde switchin montajının yapılmasıdır. Zorlamayı saglıcak mekanik Bağlantıları unutmayınız.
S.S.S-3. Bu sistemin motorun 45 derecelik ileri geri yönde hareketiyle nasıl bir ilişkisi vardır ?
CVP : Arkadaş bildiginiz üzere yumurta sepetlerin acılı bir sekilde hareket ettirmesinde yaygın olarak 2 uygula sekli mekanik tasarımı mevcuttur.
*1-) yumurta sepetlerinin denge merkezini saglayan cubuga motor milin baglanması .
Bu mekanik baglantıda acı sınırlamaları sonlandırıcı mekanik baglantılarla saglanır motor mili zorlandıgında yön degişmektedir . motor tam tur dönmez bu uygulamada SSS-2 cvpını dikkate alarak switch bağlantısını yapınız.
2-) yumurta sepetlerinin denge merkezine degilde sepetlerin denge merkezinden farklı bir noktadan (yatay bir cubuk mantıgıyla düşününüz) motor miline baglantısıyla yumurta sepetlerinin acılı hareket etmesi saglanır bu mekanik baglantıdaki paremetreler motor milinin capı ve motor milinin sepete olan baglantısının yumurta sepetlerinin denge merkezine olan uzaklıgıdır arakaşlar motor tam tur döner motor tam tur döndügünde istedigimiz acıda ileri geri hareketini sağlamıs oluruz bu tasarımda direkt şema baglantısını uygulayarak çözüm üretirsizniz
S.S.S-4.ısı kontrol modulumun timer özelligi yada motor kontrol özelligi var nasıl uyarlayabilirim ?
CVP: kontrol modulünüzün anahtarlama cıkısını semada belirtilen zaman rölesinin kontak uclarına baglayarak ve zaman rölesini iptal ederek tek bir switch ile sisteme uyarlamıs olursunuz.
S.S.S-5. önceki MEVCUT uygulamalarımıza nazaran bu uygulamamızın avantajı nedir? ?
CVP : daha az parca kullanımı tek bir switch, daha az modulu kullanımı zaman ayarlı priz gibi ek modullerden sizi kurtarır..