Kılıç Kuyruk - Xiphophorus helleri
Görünüs: Ince uzun baliklardir. Erkeklerde kiliç seklinde kuyruk uzantisi bulunur. Çesitli renklerde irklar üretilmesine ragmen halen en taninmislari kirmizi renklileridir.
Cinsiyet ayrimi: Erkeklerde gonopod ve kuyruklari uzundur (Kılıç) vardir.
Beslenme: Canli ve Kuru yemler, bitkilerdeki yosunlar unutulmamalidir.iyi bir yosun yiyicidirler.
Üreme: Üretimin yapilacagi akvaryum en az 80 litrelik olmalidir. Disiler her seferinde 30-90 arasi yavru dünyaya getirebilirler. Yetiskin baliklar zaman zaman kendi yavrularini yiyebilirler. Su üstünde yüzen bitkiler yavru baliklar için siginak görevi yaparlar. Yavru baliklar toz yemlerle ve/veya küçük canli yemlerle bütütülebilirler.
Yasama ortami: Ömürleri 5 yildir.Genelde diger türlere karsi barisçil baliklardir. Erkekler kendi aralarinda kavgacidirlar. Genellikle akvaryumdaki en büyük ve güçlü erkek digerlerini ezerek hükmeder. Bu yüzden akvaryum çok büyük olmadigi sürece ya bir tek ya da saldirganligin farkli hedeflere dagilmasi için en az 4 kiliç kuyruk erkegi bulundurulmasi önerilir.
Yüzmek için açikliklari da bulunan iyi bitkilendirilmis ve su dolasimi güçlü akvaryumlardan hoslanirlar. Salvinia, lemna minor (su mercimegi) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavru kiliçkuyruklarin saklanmalari ve beslenmeleri için çok yararli olurlar.
Yasli veya parazitlerin saldirisina ugramis disilerin bazen cinsiyet degistirerek erkeklestikleri görülür.
Kiliçkuyruk, sayika (cichlasoma sajica) ve ates agiz (cichlasoma meeki) gibi orta boylu ve nispeten barisçi çiklitlerin yaninda da en az 4'lü gruplar halinde beslenebilir. Ancak bu çiklitlerin yaninda kiliçkuyruk yavrularinin kurtulma sanslari yok sayilir. Grup halinde yüzen küçük sürü baliklari bu tür çiklitlerin kendilerini daha güvende hissetmelerini saglarlar. Böylece daha az saklanip canli renklerini