Tavuk horozu kovuyor, çiftleşmesine izin vermiyor, yanına yaklaştırmıyor, niçin, neden? Ayrıca horoz tavukla nasıl çiftleşir, dölleme pozisyonu nasıl olur? .. gibi meseleler bu yazımın konusunu oluşturuyor.
Tavuğun horozu beğenmemesi sorunu sandığımızdan çok daha fazla yaygındır. Ama biz anlamıyoruz. Ancak güçlü tavuklar horozlara haddini bildirdiği zaman sanıyoruz ki sadece o tavuklar horozlarda seçicilik yapıyor. Gerçek öyle değil. Horoz beğenmemek tavuklar arasında çok yaygın bir şeydir. Tüm sebepleri bizim veya bilim adamlarının açıklığa kavuşturabilmesi çok kesin olmasa da aşağıdaki bilgiler yeterlidir.
Horoz zorla çiftleşiyorsa, tecavüzcü ise bu nasıl anlaşılır?Eğer tavuğun sırtında horoz yüzünden yaralar oluşuyorsa anlayın ki o tavuk o horozu kabul etmiyor. Yaralar bu yüzden oluşur. Esas alamet, bir iki satır aşağıda yazdığım "tavuğun pozisyon almaması" olayıdır.
Çiftleşmede tavuğun horoza izin vermesi, horoz yaklaştığı zaman aldığı pozisyondan anlaşılır.
Üsttekiler yabani orman tavuğu çifti, alttaki koyu kahverengi olanlar Rhode Island Red çifti
Tavuğun horozu kabul ettiği nasıl anlaşılır?Bu durumda horoz tavuğun sırtına veya beline ayaklarıyla basmaz, tırnakları tavuğu yaralamaz. Çünkü horozu kabullenen tavuk uygun pozisyonu alır:
Horoz çiftleşmek için yaklaştığında tavuk çömelir ve kanatlarındaki omuzlara benzeyen kısımları yukarı kaldırır, boynunu kısar. Böylece horoz tavuğun kanatlarının gövdeye birleştiği yerden ayakları ile tutunur veya tutunmaz ama ayaklarının yeri orasıdır. Sonuçta tavukta yara olmaz. Yandaki iki resimde horozun ayaklarının yerine dikkat edin. Bunlar uyumlu çiftlerdir.
Ayaklarını bastığı yer bizim yapımıza benzetirsek, iki omuz kısımlarıdır. Yani horozun ayakları tavuğun kanatlarının gövdeye bitiştiği yerlere basar. Bazı horozlar kanat kemiklerini ayakları ile sıkıca kavrarlar.
Horozun ağırlığı bele değil, kursak bölgesine yönelir; tavuğun arka tarafı serbest kalır. Kuyruk yukarı doğru açılır. Bu sayede de döl aktarımı kolay olur.
Horoz yaklaştığında izin verme – teslim olma pozisyonu almayan bir tavuk, horoz üstüne zorla çıkabilse bile horozu kabul etmiyor demektir. Bu durumda horozun ayakları gereken yerlere tutunamadığı için tavuğun sırtının belirli bir kısmı tırnaklar yüzünden yaralanır.
Tecavüzcü horozlar her tavuğa döl aktaramaz.Eğer tavuk fazla direniyorsa ve çiftleşme esnasında kuyruğu aşağı doğru ise horoz tavuğu dölleyemez. Böylece, horoz tavukla çiftleştiği halde o yumurtalardan civciv çıkmaz. Bu aşağı eğik kuyruk aslında nadir olur. Genelde horoz daha küçük ve hafif ise olur. Yoksa normalde tavuğun kuyruğunun yukarı doğru açılması horozun ağırlığı ile ve enseye asılmasıyla otomatikman gerçekleşir. Eğer böyle olursa o tavuğun yumurtaları döllü olur.
Yumurtaların döllenmesinin garantili yoluÖzellikle yukardaki son meseleden dolayı ve tabii kuluçkadan civciv çıkarmak için döllü yumurtaya ihtiyacınız varsa birbirlerine her açıdan uygun tavuk ve horoz cinslerini beslemeniz gerekiyor. cüce süs horozu ve orpington tavuğuCüce horozlar normal büyük tavukları kolay kolay dölleyemeyeceği gibi, ağır etlik cinslerden iri yapılı horozlar küçük yapılı yumurta tavuklarını ağırlığı ile ezip sakat bırakabilir, öldürebilir. Ve horoz genellikle tavuğa değil yere döl bırakmış olur.
Muhtemel bir soru:
Tavuk dişilik hissi taşımadığı için horozu kabul etmiyor olabilir mi?Bilmiyorum ama olabilir. Eski bir yazımda civcivlerde cinsiyet oluşumunun insanlardakinden çok farklı gerçekleştiğini yazmıştım. Yani normalde tavuk olması gereken bir civciv horoz olabiliyor, bu sık gerçekleşen doğal bir olaydır. İlk oluşum sırasında belki bazı dengeler tam yerine oturmamış ve o "tavuk olması gereken" civciv horoz olacakken yine de tavuk olarak kalmışsa, belki bu sebep yüzünden dişi olduğu halde kendisini dişi hissetmiyor olabilir. Dolayısıyla hiçbir horozu kabul etmez yanına yaklaştırmaz. Bu benim tahminim. Bilim bu meseleyi çözmüş müdür, henüz bir bilgim yok. Eğer horoz ve tavuk aynı cinstense, üstelik horozun hiçbir kusuru yoksa ve tavuk yine de onu kabul etmiyorsa tahminimde haklı olabilirim.