3 Haziran 1996 tarihli Newsweek dergisinin kapağında birbirine hoş hoş bakan bir kadın ve erkek ve başlık: Güzelliğin biyolojisi, bilimin cinsel beğeni hakkında keşfettikleri. Antartikada penguenler çiftleşmek için eş ararlarken yumartaların üzerinde birkaç hafta oturabilecek tombul ve dolgun olanları seçerlermiş. (Bununla bizim kırsal alanlarda tombul olan kadınların sağlıklı ve güzel sayılmalarının bir ilgisi var mı bilemiyorum).
Tavuklar parlak süsleri olan erkekleri tercih ediyorlar böylelikle hastalıklara karşı dayanıklı bir eş ve yavruyu garantiliyorlar. Bütün bu hayvanlar dürtülerinin farkında değiller tabii ki, fakat eş seçiminde çok açık bir tercih yaptıkları kesin. Hayvanlar aleminde çekicilik biyolojik kalitenin bir sertifikasıdır diyor New Mexico Üniversitesinden bir ekolog. İnsanlar aleminde de durum pek farklı değil. ABD'de her yıl 48.000'i erkek olmak üzere 400.000 kişi estetik cerrahisine başvuruyor. Başka yerlerde yüzlerine yaralarla, dudaklarına halkalar takarak ve başka yerlerine parlak tüyler takarak insanlar süsleniyorlar. (Bir belgeselde seyretmiştim, kadınların boyunlarında öyle büyük halkalar vardı ki, kravatın bile insanı bazen ne kadar rahatsız ettiği düşünülecek olursa güzellik adına insanın nelere katlandığı anlaşılabilir. Bu kadarına da ne gerek var diye düşünmüyor değil insan. Gerçekten gerek var mı? Sizler ne dersiniz?) İnsan çekiciliğiyle uğraşan bir bilim adamı tarihin hiç bir devrinde ve dünyanın hiç bir yerinde ve toplumunda güzellikle uğraşılmadığını gösteremezsiniz diyor.
Çok farklı kültürlerden insanlara fotoğraflar gösterilerek yapılan araştırmada tercihlerin birbirine çok benzediği bulunmuş. Bütün dünya ortak bir güzellik anlayışının oluşmasına neden olabileceği düşünülerek medyanın etkisini dışlamak amacıyla 3-6 aylık bebekleri bir ekranın karşısına oturtarak yüz fotoğrafları göstermişler. Medyadan etkilenme olasılıkları olmayan bu bebekler bile çekici beyaz kadın yüzlerine diğerlerine göre daha uzun süre bakmışlar.
Güzelliğin sağlıklı olmanın bir göstergesi olduğu için önemli olabileceği düşünülmüş. Çürük bir dişin, iltihaplı bir derinin, bitli bir kafanın güzellik aracı olarak kullanıldığı dünya'da hiç bir köy gösterilemez herhalde. Kanatları düzgün olan akrep sinekleri yiyecek ve çiftleşme için girdikleri yarışmada daha başarılı olmuşlar. Hatta görmeselerde dişiler herhalde kokularından dolayı bu düzgün simetrik kanatlı erkekleri tercih etmişler. Araştırmacılar daha sonra insanlara yönelmişler ve ayak, bilek, el, dirsek, göğüs, kulak uzunluklarını ölçüp insan simetrisini araştırmışlar. Sonuçlar göstermişki simetrik erkekler asimetrik olanlardan çok daha erken cinsel deneyimlerini yaşıyorlar ve daha çok sayıda kadınla birlikte oluyorlar. Bu simetrik erkekler partnerlerine karşı daha az dikkatli ve ilgililer, eşlerini aldatmaya daha meyilliler.
Elimizde cetvellerle dolaşmadığımıza göre bu simetri bizi nasıl etkiliyor. Simetrik vücutları olanlar genelde daha sağlıklılar, kaslı ve atletikler ve baskın karakter özellikleri gösteriyorlar. Bel kalça oranları .6 .8 arasında olan (bel çevresi kalça çevresinin %60 ile %80'i olan) kadınlar diğerlerinden daha doğurgan imişler. Tüp bebek için başvuranlar incelendiğinde bu bulguları destekler bazı veriler elde etmişler.
Beki bütün bunlar ne demek? "İnsanoğlu yanlızca DNA paketlerine indirgenemez. Cinsel partnerimizi ve evleneceğimiz kişiyi seçerken bunu komplex bir sosyal bir sistem içinde yaparız." diyor andropolog Leonardo. Tercihlerimizi evrimsel olarak açıklamaya çalışmakla insanoğlunun davranışını her yönüyle açıklamış olmuyoruz belki ama zaaflarımızı ve eğilimlerimizi tanımış oluyoruz. "Doğal seleksiyonun bizde koruduğu her türlü tadı almaya mı çalışmalıyız. Tabii ki hayır. Tabiatı ahlaki bir rehber almak gerektiğini ciddi olarak düşünen hiç bir bilim adamı tanımıyorum." diyerek yazıyı bitiriyorlar.
Peki niye insanların hepsi kaplanların hepsinin çizgili olması, ardıçkuşlarının kırmızı göğüstüylerinin olduğu gibi, simetrik olarak güzel değildir. İnsanlar arasında zeka, güç, zenginlik, ün, akıl, nükte, yaratıcılık ve aile gibi hayvanlarda olmayan ve estetik kusurların yerini alabilen özellikler vardır. Arthur Danto, sanat eleştirmeni
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Uye ol Veya
Giris yap