Fayoumi gerçekten çok eski bir cinstir ve yüzyıllardır Mısır'da Nil nehri kıyılarında yetiştirilmektedir. Fayoumi'ler yumurta üretimi için yetiştirilmektedir ve hastalıklara karşı çok çok dirençli olmaları bakteri ve virüsler tarafından yok edilemez olarak ünlenmelerine yol açmıştır. Fayoumiler kuyrukları dik ve iri koyu renk gözleri olan oldukça küçük tavuklardır.
Fayoumi erken olgunlaşır ve piliçler bazen en erken 18 haftalıkken yumurtlamaya başlar.
Bu çok eski cins Batı dünyasının dikkatine ilk defa Muhammed Askar bey tarafından 1927 Dünya Kümes Hayvanları Kongresinde "Mısırda Kümes Hayvanları Bakımı" adlı makalesiyle sunuldu. Faiyum şehrinde bulunan bu türün, sabit bir rengi ve tipi olması nedeniyle, ayrı bir cins olarak tanınmaya layık olduğundan bahsetmiştir. Yöresel olarak bu cinsin Türk asıllı olduğuna inanıldığını sözlerine eklemiştir. Tüy deseni Campine türüne benzer olması ortak bir atadan geldiklerini gösterebilir.
Fayoumi kendi özgün atalarına bulunabilecek kadar benzer kaldı. Ana yurdunda bugüne kadar dayanıklılığı ve yumurta üretimi için yetiştirilmiştir. İklim değişiklerine iyi adapte olur ve bugünlerde birçok ülkede bulunmaktadır.
Görünüm ve mizaç
Bu horozları yaklaşık 1,8 kg gelen küçük bir ırktır. Bantam formu henüz bulunmamaktadır. Fayoumi erken olgunlaşır ve çok iyi küçük beyaz yumurta yumurtlar. Son derece iyi uçar, buda onu çoğu yırtıcıdan ustalıkla korunmasını sağlar. Ağaçlara tünemek ve aktif yem aramak ikincil olarak doğalarında vardır.