Elmas, billurlaşmış arı karbondan oluşan değerli taştır.
Doğadaki değerli taşların en önemlisi, bilinen cisimleri de en serti ve en dayanıklısıdır. Yoğunluğu 3.5. dünyanın geçirdiği jeolojik değişimler sırasında, karbonların iç bölümü fazla ısı ve çok büyük basınç altında eriyip billurlaşarak elmas durumuna gelmiştir.
Elmasla maden kömürü arasında kimyasal bakımdan pek büyük bir fark yoktur. Elmas hem süs taşı, hem sanayi gereci olarak kullanıldı.
Karbonado denen siyah elmas sert kayaların delinmesini sağlar. Elmas gerek değerli taş, gerek sanayi gereci olarak topraktan çıktığı biçimde kullanılamaz.
Her taş temizlendikten, parçalara ayrıldıktan sonra parlatılır. Elmas genellikle renksizdir; ama pembe, sarı, mavi, yeşil ve siyah renkte de olabilir.
En değerli elmaslar, ender bulunan renksiz ya da uçuk mavi renkte olanlarıdır. Yeşil, pembe, sarı elmaslar değersiz süs taşlarıdır. Çok ender olarak kahverengi, süt beyazı elmaslara da rastlanır. Sanayide kullanılan elmas ise siyah, kahverengi ya da kurşuni renktedir. Süs eşyası olarak elmasın değeri yalnızca rengi ya da büyüklüğü ölçülmez. Elmasın gerçek değeri yontulup işlenmesine (elmastıraşlık) bağlıdır.
Günümüzde elmastıraşlığın ve elmas alım-satımının merkezi Amsterdam' dır.
Elmasın ağırlığı kırat denen bir birimle ölçülür. 1 kırat yaklaşık olarak 0,2 gramdır.
Elmas genellikle volkanik bir tüf olan kimberlik kayalarının içinde serpinti halinde bulunduğundan çok iri olmaz.
Bugüne dek bulunan elmasların en irisi, 1904' te Güney Afrika' da bulunan 3025 kırat(yaklaşık 620 gram) ağırlığındaki Cullinam elmasıdır.
Elmasın en çok çıktığı ülkeler Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika' dır. Dünya elmas üretiminin dörtte üçü bu bölgeden sağlanır. Dünyada bir yılda yaklaşık olarak 1 tona yakın elmas elde edilir ve bunun %99' u delici ve kesici aletlerde uç olarak kullanılır. Günümüzde, özellikle petrol sondajları nedeniyle elmas üretimi çoktur.