Sevgili arkadaşlar, hazır konu açılmışken bende boş zamanımda elma sirkesinin kanatlılarda kullanılmasıyla ilgili makalelere göz attım. Sizlerle özetini paylaşmak istedim.
Sirke M.Ö. 10000 yıllarından beri, sağlık, güzelleşme, temizlik ajanı olarak kullanılıyor. M.Ö. 5000 li yıllarda Babilliler ilk defa sirke (vinegar) kelimesini kullanmışlar ve meyveleri fermente ederek elde etmişler. Romalılar savaş sırasında sularını dezenfekte etmek amacıyla kullanmış. Hipokrat hastalarını tedavi etmek özellikle yaraların temizliğinde iyileştirici özelliğinden faydalanmış. Ayrıca, böcek ve yılan sokmalarında da kullanılırmış.
Elma sirkesi, elmanın kabuğunda bulunan bir mayanın fermente olmasıyla doğal yolla oluşuyor. Önce alkol daha sonra havayla temas edince fermente olarak bu alkol asetik asite dönüşüyor ve bildiğimiz sirke meydana geliyor.
İçerisinde birçok mineral, vitamin ve enzimler mevcut. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, sülfür, fosfor, demir ve diğer eser elementler..Ayrıca beta karoten( A vitamini kaynağı), vitamin C, E, B1, B2, and B6. malik asit, tartarik asit, propionik asit, asetik asit and pektin (fiber) içeriyor. Oluşturduğu asit ortam, hem bakterilerin hem de mantarların üremesine engel oluyor. İçindeki malik asit, kalsiyumun daha kolay emilmesinde rolu var. Pektin ise zararlı maddeleri bağlamak suretiyle dışkıyla atılmasını sağlıyor. Ayrıca kolesterolüde düşürücü etkisi var. Ayrıca içindeki enzimler sayesinde hayvanların yedikleri daha kolay sindirilebiliyor. Bağırsak florasında zararlı mikropların üremesini engelliyerek faydalı mikropların görevlerini yapmalarını da sağlıyor.
Ancak şunu da unutmamak gerekir. Elma sirkesi ilaç değil, koruyucudur. Yani hastalıklardan koruma amaçlı kullanılır.
Doz olarak da 1lt suya 1 tatlı kaşığı verilir.