Kuluçka Makinesi için Öneriler
*Makinanın iç yerleşimi şu şekilde olmalıdır; "Isıtıcı rafın altında, su kabının hemen üstünde olmalıdır. Ampul sayısının fazla olması, ısı dağılımında çok faydalı olacaktır. (Örn. 100w. tek ampul yerine, 25w. 4 ampul.) Fanı; ampule üfleyecek ama yumurtalara direk üflemeyecek şekilde yerleştirin. Amaç; ampulün çevresine yaymış olduğu kaloriden yumurtaları korumaktır."
* Otomatik bir nemlendirme düzeneğiniz yoksa iki günde bir mutlaka makinanın içindeki suyu kontrol edin. Çıkıma kadar geçen 18-19 gün periyodunda %55-60 nem oranı, çıkış sürecindeki 1-2 gün zarfında %75-85 (İlave su kapları konarak ya da mevcut kapların içine sünger parçaları konarak ayarlanabilir) dolayı nem kafi gelmekte ( Unutmayın her kanatlı cinsinin nem ve çıkış günü istekleri farklı olabilir!) ve randumanı olumlu yönde etkilemektedir. (Buda tecrübeyle sabittir.) Unutmayın ki dikkat edilecek en önemli husus "Isı , Nem , Hava" üçlüsüdür.
* Makina içindeki fan termostattan bağımsız ve devamlı çalışacak (24 Saat) şekilde bağlanmalıdır. Altta su kabının hizasında ve üstte, en az sigara sığacak şekilde (Yaklaşık 0,75 cm çapında) "Hava Delikleri" olması ve bunların KAPATILMAMASI gerekmektedir.Unutmayın ki yumurtalar da birer canlıdır ve oksijene ihtiyaç duyarlar.
* Şayet bölgenizde uzun elektrik kesintileri oluyorsa bir jenerator yada güç kaynağı bulundurmanız lehinize olacaktır.
* Yumurtaları makina içinde çevirme işlemini otomatik aparatlar yardımıyla iki saatte bir, el ile olmak kaydıyla günde 3-4 kez uygulamak yeterli gelmektedir. Çevirme işleminde amaç yumurta içindeki embriyonun zara yapışmasını önlemektir. Bu nedenle sistematik olarak 45 derece açıyla yumurtaları döndürmek yeterli olmaktadır.
* Isıtma için rezistansa veya daha komplike sistemlere de gerek olduğunu düşünmüyorum açıkçası. İki adet 100 Watt ampul bu işi çok iyi halledecektir Rezistansa kıyasla arıza halinde müdahale imkanıda daha kolaydır.Yapmanız gereken yedekte iki ampül daha bulundurmak.
*Eğer yumurtanızı başka bir yerden temin ettiyseniz araçta yumurtanın sarısına tutan bağlar titreşim esnasında zarar görür. Yumurtaların sivri tarafı aşağı gelecek şekilde, 24 saat, yaklaşık 20-22 derece odada kıpırdamadan, bekletildiğinde bu bağlar kendiliğinden tamir olur.
Yardımcı olmak isteyenler bilgilerini burada paylaşabilir, Sağlıcakla kalın...