TARİHÇE: Denizli horozları renk ve vücut yapısı itibarı ile ahenkli uzun ve güzel ötüşleriyle ünü yurt dışına taşan yerli ırkımızdır. Tarihi ile ilgili fazla bilgiye sahip olmamakla birlikte bu bölgedeki insanların uzun ötüşlü horozlara gösterdikleri ihtimam neticesinde günümüze kadar gelmiş lokal bir ırktır.
CİVCİVLERDE: Civcivler siyah renktedirler. Yumurtadan çıktıktan sonra ilk 1-1,5 ay zarfında tedrici olarak tüylerini dökerler. Yalnız kanat uçları ve göğüs altı tüylüdür. On beş gün kadar bu vaziyette kaldıktan sonra tekrar tüylenmeye başlarlar. En geç kuyruk tüyleri çıkar. Tüy dökümünden sonra çıkan yeni tüyleri renkli olanlar horoz,siyah olanlar tavuk olarak belirginleşirler.
TAVUKLARDA: Ortalama canlı ağırlık 2-2,5 kğ kadardır. Yıllık yumurta verimi ortalama 90-130 civarındadır. Yumurtlama yaşı altıncı ay civarıdır. Yumurta orta irilikte 55-60 gr dır.Vücut rengi siyahtır. Bazen boyun kısmi kirli beyaz karışımı ile kırçıllı bir renk gösterir. Gözler siyah ve sürmelidir. Bacaklar gridir.
HOROZLARDA:Gözler siyah ve sürmelidir. Bacaklar koyu gri,boyun uzun,kulakçık kırmızı veya siyah kirli beyaz karışım halindedir. Canlı ağırlık ortalama3-3,5 kğ civarındadır. Aşım kabiliyetleri yüksektir.Genel olarak 5-6 tavuğa 1 horoz hesap edilir.
HOROZLARIN TİPLERİ:A-Renklerine Göre: Vücut rengine göre Pekmez kefi, Demirkır, Pamukkır, Al, Kürklü olmak üzere 5 tipe ayrılır. Pamukkırın beyaz rengi demirkıra nazaran daha fazladır. Pekmez kefinde kanatlarda ve sırt bel bölgesinde kahverengi, koyu sarı renkli tüyler vardır. Al horoz ise klasik horoz görünümündedir. Kürklü tiplerin boyun arkasında siyah tüyler muntazam olarak sıralanmış olup kürk görünümü vermektedir. Fakat Kürklü renge pek rastlanılmamaktadır. Görüntü bakımından En fazla rağbet gören pekmez kefi'dir.