Denizli horozu, renk ve vücut yapısıyla ahenkli uzun ve güzel ötüşleriyle, Denizli'nin sembolü olan uzak yörelere kadar isim yapmış yerli bir horoz ırkıdır.
Denizli Horozu'nun gözleri siyah ve sürmelidir. Bacakları koyu gri ya da mor, ibikleri balta ibik şeklinde, kulakçık kırmızı ya da kırmızı üzerinde beyaz benekli genel olarak renk, siyah kirli beyaz ortak karışık haldedir. Bazen kanat tüyleri üzerinde kahverengi renkler olur. Al horozlarda ise siyah-kırmızı karışım şeklindedir. Denizli Horozu'nun canlı ağırlığı ortalama 3-3.5 kg civarındadır. Denizli Horozları renklerine, vücut yapılarına ve ibik şekillerine göre üçe ayrılır. Vücut yapılarına göre yüksek boyun, sülün ve küpeli olmak üzere üç tipi vardır. İbik şekillerine göre ise geniş ve dar olmak üzere iki tipi vardır. Renklerine göre demir kır, pamuk kır, kınalı, al, siyah ve kürlü olmak üzere altı tipe ayrılırlar.
Denizli horozunun sesi, tonuna ve netliğine göre sınıflandırılmaktadır. Ses tonuna göre ince, davudi, kalın ses olmak üzere üçe ayrılır. Davudi ses, ince sesle kalın ses arasında ve kalın sese yaklaşan tek bir sesdir. Niteliğine göre net ses, hüzünlü ses, cırlak ses, dalgalı ses (alaycı ses) olmak üzere dörde ayrılır.
Denizli horozlarının birinci yılda ötüş uzunlukları 20-25 sn olmaktadır.