(http://bit.ly/c25MCx)
(Amandava amandava – Red Waxbill - Bengali rouge - Tijgervink)
Menşei : Asya. Hindistan'dan güney Asya'ya kadar olan bölgede Çin, Endonezya adalarında ve Malezya'da bulunur.
Habitat : Bataklıklar ya da su kenarında bulunan; yüksek otlak alanlar, çalılıklar, makilik alanlar, şekerkamışı tarlaları yaşam alanlarıdır. Sulak alanlardan uzaklarda1500-2400m'ye kadar yükseltilerde, ormanlık alanların açıklık otu bölgelerinde, çeltik tarlaları ve insan yerleşim yeri kenarlarında da yayılım gösterebilir.
Dayanıklılık : Dayanıklı.
Boyutları : 10 cm.
Ötüş : Çok hoş melodili, kısık sesli kendine has bir ötüşü vardır. Normal ötüşü bir "tiiai" ve "tsai" dir. Fakat özellikle üreme dönemlerinde kısa süreli ders yapabilir. Diğer egzotik ispinozların kulak tırmalayan seslerinin yanında beğenilerek dinlenir. Besleyen arkadaşlar bazen gece karanlıkta da öttüğünden bahsederler.
Cinsiyet Ayrımı : Dişi ve erkek tüy renkleri ile birbirlerinden kolayca ayrılır. Üreme dönemlerinde erkeklerin rengi neredeyse tüm vücudunda parlak kırmızıdır. Göğüs ve yan taraflarında beyaz benekler vardır. Sırt kahverengi, kanat uçları siyahtır ve kuyruk siyahtır. Dişiler kahverengi ve daha mat olup alt kısmı soluk sarıdır. Kanatlarda tek tük benekler bulunur ve kuyruk siyahtır. Üreme dönemi dışında erkekler tüy değiştirerek dişi kuşa çok benzerler. Buna rağmen özellikle beyaz noktalarından kolayca ayırt edilebilir.
Diyet : Karışık ispinoz yemi, ak darı, sarı darı, çimlendirilmiş yem ve kanarya yemini severek yerler. Ayrı bir kapta düzenli olarak ihtiyaç duyduğu yeşillikler; marul, ıspanak, kerevizin yeşil yaprakları ve diğer yeşillikler verilebilir. Canlı yem verilebilir.
Üreme : Yuva olarak muhabbet kuşu yuvası ya da sepet verilebilir. Yuva malzemesi olarak ta kurumuş otlar, hindistan cevizi lifi, keten çuvalı ipi ve tüy verilebilir.
Üreme Dönemi : Doğada muson yağmurları ve kurak zamanda, kafeste yılın bütün döneminde.
Üreme Yaşı : Yetişkin tüylerini aldıktan sonra üreyebilmekle birlikte, 6 aylıktan genç kuşları eşe atmak tavsiye edilmez.
Ortalama Ömrü : 8 sene.
Ömür Çizelgesi
Yumurta sayısı : 4-6 arasında
Çıkış zamanı : 11-12 gün.
Tüylenme : 15-20 gün
Bağımsızlık : 3 Haftalıkken
Mizaç : Çilekler aktif, enerjik kuşlardır. Doğal habitatlarında da oldukça sosyaldirler ve geniş sürüler halinde yaşarlar.
Diğer Kuşlarla Uyumu : Barışçıl ve kendi boyundaki türlerle beraber bakılabilir.
Barındırma : Çilek ispinozları genişçe bir kafeste rahatça beslenebilirler. Eğer genç kuşlarla birlikte bulundurulacaksa, büyük bir Salma daha iyi olur. Cereyanda kalmayan bir yerde, duvara karşı göz hizasında konulmalıdır. Kafes gün ışığı almalıdır ancak direk güneş ışığı fazla sıcaklık verebilir. Kafeste kuru otlar ve yapraklı dallar bulunursa kuşlar bunlarla oynar ve yuva malzemesi olarak ta kullanır. Çilekler ekili salmalar için uygun kuşlardır.
Bilezik : 8-10 günlükken.
Özel Hususlar : Çok küçük boyutlu kuşlardır. Kafes teli aralıklarına dikkat etmek gerekir.
(http://bit.ly/c25MCx)
alıntıdır : egzoticispinozlar.com