Google

Bilal Yanar Makalesi Kanatlılarımıza bakalım Kanatsız kalmayalım

Başlatan İLYAS ŞEN, 22 Mart 2013, 09:55:04

« önceki - sonraki »
KANATLILARIMIZA BAKALIM, KANATSIZ KALMAYALIM!

Kanatlıların bakımı ile ilgili yapılan uygulamalar onların sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri için önemlidir. Kanatlıların bakımı basit gibi görünsede onların sağlıklı bir yaşam geçirmeleri, profesyonel bir altyapı ister. Kanatlı bakımının iki temel taşı olan vücut bakımı ve kümes bakımıdır. Kanatlıların vücut ve kümes bakımı onların görsel etkinliğini belirler. İbiği solmamış, gözlerinde pusu olmayan, tüyleri düzgün ve parlak, kilosu yerinde ve ırk özelliğini taşıyan bir kanatlı bakımlıdır diyebiliriz. Kümes temizliği ile kanatlıların vücut sağlığı paralellik gösterir. Kanatlılarımızın sağlığından her ne kadar emin olsanızda ve aşı, vitamin vs. dikkat etsenizde eğer kümesiniz temizlik ve yapı konusunda gerekli şartları taşımıyorsa hastalıklar kapıda demektir ve onları ciddi tehlikeler beklemektedir.
   Kanatlının vücut sağlığının mukavemetini sağlayan faktörler yem, su, vitamin,aşı vs. Kanatlılarımızın beslenmesi yaş gruplarına göre farklılıklar gösterdiği gibi civcivler için dönemlerine göre farklı yemler verilir. Yetişkin canlılar için çeşitli karma yemler(buğday, mısır,arpa,fi,darı vb.)verebiliriz. Bunun yanında yeşillik ve her ay düzenli olarak sularına veya yemlerine vitamin takviyesi hayvanlarımızın saha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bulunduğumuz yerdeki hastalık risklerine göre aşı yaptırmalıyız. Aşı yapılmazsa her zaman o hastalığa yakalanma riski doğmuş olur. Genel olarak aşı hakkında kanatlıseverler arasında yanlış bilinen bir nokta hayvana bir aşı vurulduğu zaman her hastalığa karşı koruyacağını sanılmasıdır. Halbuki o aşı sadece bir hastalığın korunmasına faydası olur.
   Kanatlılarımızın sağlıklı bir yaşam sürdürmelerinin diğer faktörlerinden birisi de kümes bakımı ve yapısıdır. Kümeslerimiz sıhhi bir yapı malzemesinden inşa edilmeli, kanatlılar yem ve suya kolayca erişebilmelidir. Kümeslerin yalıtımı, ısınması ve havalandırılması iyi olmalı, kafes altlıklarını düzenli şekilde temizlemek gerekir, hayvanların dışkısından çıkan amonyak gazı uzun süre temizlenmezse hayvanların solunum yollarında hastalıklara neden olur. Kümeslerimize çok iyi bir şekilde doğal hava ve ışık girebilmelidir. Kümesteki kanatlı sayısına ve doğal olarak durabilecekleri, kolayca yatabilecekleri, dönebilecekleri, kendilerini temizleyebilecekleri, gerinme ve kanat çırpma gibi tüm doğal hareketleri yapabilecekleri yeterli büyüklükte olmalıdır. Kümesler stres faktörlerinden uzak olmalıdır. Beton zemin kanatlıların bakımı ve hastalıklardan korunma adına en tercih nedeni olanıdır, yatak serilmesi halinde zeminin kuru kalması ve soğuk olmaması avantajlı olacaktır. Zemin rutubet geçirmez, haşerelerin giremeyeceği kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir, su tutmama özelliği olmalıdır. Kümeslerin üç tarafı kapalı ve ön yüzü açık tel ile kapalı olanı en tercih edilmelidir. Ancak kümes yapısı bölge iklim şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Sıcak bölgelerde yüksek çevre sıcaklığına karşı kümeslerin uzun boyutu doğu-batı yönünde olmalıdır. Tüneklik ve folluklar hayvanların cinslerine göre ayarlanmalıdır. Kümes içi ve duvarlarına, tabana sönmemiş kireç serpmek mikroplarla mücadele açısından önemlidir. Özellikle yaz aylarında kümes, folluklar ve tavuklar bite karşı ilaçlanmalıdır. Geçen yaz dönemi, bitlerle mücadele ettiğim ve büyük tecrübeler edindiğim bir dönemdi. Kümesim bit istilasına uğradığı zaman birkaç kanatlımı kaybetmiştim. Yüzlerce bit, tavuklarımın sırt derilerini adeta yüzmüşlerdi. Ölen hayvanlarımı itlaf ve imha işlemlerini bitirdikten sonra bitlerle mücadele işlemini yedi gün boyunca, kümesi her gün ilaçlayarak ve kanatlılarımı da ilaçlayarak ve başka bir kümes ortamına aldıktan sonra bitlerden kurtuldum. Bitle mücadelede erken müdahale çok önemlidir.
   Kanatlılarımızın vücut sağlığı ile ilgili uygun yem tedariği ve aşı programlarını yerine getirerek, kümesimizin uygun koşullarda canlılarımızın türüne göre her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak ve diğer dış etkenler olan iklimsel durum, hastalık ve haşerelere karşı etkili ve korunaklı olması ile ilgili optimum performans sağlayarak canlılarımızın en sağlıklı ve en güzel ırklar ürettiklerini göreceksiniz. En güzel kanatlılara ve kümeslere sahip olmanız dileklerimle...

BİLAL YANAR
Mesajı Paylaş


[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com
  • Gösterim 2,241 
  • Yarışma
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.