Yumurtacı tavukta yerli ırk devri
Türkiye'nin damızlık yumurta tavuğu ihtiyacını Ankara Tavukçuluk Araştırma istasyonu Müdürlüğü'nün 20 yıl süren çalışmaları sonucu ürettiği ATAK-S cinsi karşılayacak.
ATAK-S 'nin özelliği Türkiye'nin ilk yerli yumurta tavuğu olma özelliğimi taşıyor.. Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürü Serdar Kamanlı, Türkiye'de yumurta tavukçuluğu konusunda ilk ve tek araştırma yapan kuruluş olduklarını söyledi. Türkiye'de yumurta tavukçuluğunun tamamının dışa bağımlı olduğunu öne süren Kamanlı, "Yaklaşık olarak yılda 500 bin damızlık tavuğun ithal edildiğini söyledi. Yılda 500 bin damızlık yumurtacı tavuk için 2 milyon 500 bin avro para harcanıyor. Bu rakamın ülkemizde kalması için gayret ediyoruz" dedi.
KANADA TAVUĞU
Kanada'dan 1995 yılında getirilen saf hat tavuklar üzerinde ıslah ve melezleme çalışmaları yapılarak ATAK-S üretildi. Kamanlı "Elimizdeki saf hatlardan 3 yumurtacı hibrit tavuğu geliştirdik. Bunlardan ikisi kahverengi yumurtacı, diğeri ise beyaz yumurtacı tavuk. 35 bin damızlık tavuk Manisa ve Balıkesir'de, 650 bin yumurtacı hibrit tavuğu da çeşitli illerdeki üreticilere dağıtıldı.Amacımız üreticilere damızlık tavuklar vererek,yumurtacı hibrit tavukları elde etmek.
ATAK-S YILDA 315 YUMURTA VERİYOR
ATAK-S'in özellikle kötü şartlara dayanıklı, organik tavukçuluğa çok uygun meralama ve otlama kabiliyeti yüksek bir cins. ATAK-S tavuğundan yumurta verimi de alınmaya başlandı.
"ATAK-S kapalı ortamda ,çiftlik şartlarında, yılda 315 yumurta veriyor. ATAK-S ile Yabancı tavukların yumurta verimine yaklaşıldı.