Google

Aniden ayakları tutmamaya başlayan tavuk

Başlatan Merve Avcı, 01 Mayıs 2014, 19:34:33

« önceki - sonraki »
Merhaba,
3 yumurta tavuğumuz var, henüz birkaç aylıklar. Kümeste kalıyorlar ve bahçemizde geziyorlar. Hobi amaçlı besliyoruz. Dün akşam kümese her zamanki gibi hava kararınca kendileri girmişler. Bugün bir tanesi ayağa kalkamıyordu. Babamlar bahçeye çıkarıp koymuş kendine gelsin diye, ben gördüğümde yatıyordu. Diğerlerinde bir sorun yok ve kümeste başına ne gelmiş olabilir hiç tahmin yürütemiyorum. Kucağıma aldığımda ara ara titrediğini fark ettim, bacaklarını çok az oynatabiliyor ve kalkamıyor. Ayaklarını yumruk yapar gibi tutuyor. Kanatlarını arada bir açabiliyor ve yattığı yerde sağa ya da sola yaslanmak için kanatlarından destek alıyor ama kanatları dışında boyundan aşağısında pek bir hareketlilik yok. Bacakları uyuşmuş gibi sanki. Yem yiyor, su içiyor hatta seviyor diye patates haşlayıp verdim ondan da biraz yedi. Titremesi de geçti sonradan. Yattığı yerde otlardan falan yedi. Yani hem normal gibi hem de kalkamıyor. Bir de elime aldığımda göğsünden karnına doğru inen 10 cm civarında büyük bir kemik hissettim. Gözle görülecek kadar dışardaydı bu kemik. Önce bir şey mi yuttu diye düşündüm sonra yokladığımda kemik olduğunu anladım. Fakat ben hep kucağıma alıp severim ilk defa bu kadar dışarda ve büyük bir kemik hissettim. Normal mi değil mi onu bile bilemiyorum. 1-2 saat güneşlendi, yedi, içti ve arkadaşlarının yanına kümese koydum. Altına da havlu koydum ayaklarının üzerinde duramadığı için canı acımasın diye. Sabaha iyi bulmayı umuyorum. Eğer bu gece ölmezse yarın onun için yapabileceğim bir şey var mı? Mesajı Paylaş


  • Gösterim 83,442 
  • Veteriner Köşesi
  • 14 Yanıtlar




MAREK HASTALIĞI
Kanatlıların iç organlarında, deri ve kas dokularında tümör oluşturan, periferal ve optik sinirlerde yangı ve anormal genişlemelere sebep olan; herpes virusların oluşturduğu bir hastalıktır. Hastalık her yaştaki kanatlılarda görülsede, 8-18 haftalık gençler daha duyarlıdır.
Durgunluk, iştahsızlık, ibik ve sakallarda solgunluk, verim düşüklüğü, kanat ve bacaklarda tek veya çift taraflı felçler sonucu kanadın düşmesi veya bacağının birinin ileride diğerinin geride bulunma durumu, boyun sinirlerindeki felçler sonucu boyunda çarpılmalar, gözde körlüğe kadar giden depigmentosyon, ölmüş hayvanlarda çeşitli organ ve dokularda tümorler, siyatik sinirlerde kalınlaşma ile karakteristik hastalık belirtileri görülür.
Hastalığın kontrolü için hijyen şartları, damızlık sürünün koşulları, kuluçkahanenin şartları ve aşı uygulanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar önem taşımaktadır.
Tüm dünyada marek aşılarında standartlaşmış belli başlı aşı suşları mevcuttur.

Nobilis Rismavac+CA126
Nobilis Rismavac+CA126, tavukların Marek hastalığına karşı immunizasyonu için kullanılan canlı bir aşıdır.
Bileşim
1 dozdaki aktif madde:
Canlı MD CHV virusu CVI-988 suşu: ³3.0 log10 pfu
Canlı MD THV virusu FC-126 suşu: ³3.0 log10 pfu

Formülasyon
Likit nitrojen içerisinde dondurulmuş hücre süspansiyonu formundadır.

Hedef türler
1 günlük civcivler

Endikasyonlar
Civcivlerin Marek hastalığına karşı immunizasyonu için kullanılır. Çok virulent virus suşunun (vvMDV) görüldüğü yerlerde bu aşı kullanılabilir.

Kontrendikasyonlar
Yoktur.

Aşılama programı
Civcivler birinci gün aşılanmalıdır.

Doz
Her hayvan için 0.2 ml.

Uygulama şekli
Derialtı olarak boyuna veya kasiçi olarak bacağa yapılmalıdır. Aşı ampülü buz banyosunun içerisinde korunmalı ve sürekli çalkalanmalıdır.

Atılma süresi
0 gün

Sunum
Bir pakette:

Bir ampülde CVI-988 suşu içeren tavuk herpes virusu ve FC-126 suşu içeren hindi herpes virusu
İnfüsyon çantasında veya şişe içerisinde steril diluent (hücre bağımlı)
Ampüller metal silindirler içerisinde likit azot konteynerleri ile sevk edilirler.
Saklama koşulları
Likit azot içerisinde saklanmalıdır (-196°C).
Ampüller likit azot tankı içerisinde, diluentler oda sıcaklığında, konteynerler ise dik pozisyonda iyi havalandırmalı kuru bir ortamda saklanmalıdırlar.

Uyarılar
Likit azot gazı bulunan konteynerler ile yalnızca bu konuda eğitimli kişiler ilgilenmelidir. Likit azot ve düşük ısıdaki materyaller kullanılırken güvenlik kuralları dikkatle uygulanmalıdır Ellerin, gözlerin ve elbiselerin kontamine olmasından kaçınınız.
Açıp kullanıma hazır hale getirilen şişeler, karıştırmadan sonra en fazla 2 saat içerisinde tüketilmeli artan aşı imha edilmelidir.

Diğer bilgiler

Diğer aşılarla karıştırmayınız.
Aşılama işlemine kadar ampülleri sıvı azot içerisinde koruyunuz.
Sadece kullanılmadan hemen önce çözündürülmüş aşıları kullanınız.
Kullanılmış veya az miktarda kullanılmış ampül ve şişeleri imha ediniz.
 
Mesajı Paylaş

Günün Adamı Olmaya Çalışma, Hakikatın Adamı Olmaya Çalış. Çünkü Gün Değişir, Hakikat Değişmez...(Hz.Mevlânâ)

Bilgiler için teşekkür ederim. Aslında bu hastalık pek benzemiyor gibi. Bacaklarının tutmaması dışında bir de ilk defa fark ettiğim o iri kemik dışında bir anormalliği yok tavuğun. Çok kısa bir süre ara ara titredi ama güneşlenince o da geçti. Keyfi de iştahı da rengi de yerinde. İlk geldiği günlerde diğer tavukların korkusundan kümesin arka tarafına sıkışmıştı. Biz kayboldu sandık defalarca bakmamıza rağmen bulamadık. Ertesi gün babam bulup çıkarmıştı. 1 gün boyunca kımıldamadığı için bulunduğu gün de bu şekilde hep yatmıştı yürüyememişti. O gün bir de iştahı da yoktu ve çok sersemdi. Şu halinden daha kötüydü ama çok şükür ertesi gün kendine geldi. Bu sefer öyle sıkışma durumu yok ve aniden oldu her ne olduysa. Bacakları tam felç gibi değil. En son kümese götürürken bacakları ellerimle onun vücudu arasında olacak şekilde tuttum kaldırdım ve bacaklarına yüklenip elimdeyken ayağa kalkmaya çalıştığını hissettim. Sonra bacağını serbest bırakıp gövdesinden tuttum ayağını da az da olsa hareket ettirdiğini gördüm. Felçten ziyade sanki uyuşturucu iğne yapılmış gibiydi. Tam hissiz veya tam hareketsiz değil. Mesajı Paylaş

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap
Bilgiler için teşekkür ederim. Aslında bu hastalık pek benzemiyor gibi. Bacaklarının tutmaması dışında bir de ilk defa fark ettiğim o iri kemik dışında bir anormalliği yok tavuğun. Çok kısa bir süre ara ara titredi ama güneşlenince o da geçti. Keyfi de iştahı da rengi de yerinde. İlk geldiği günlerde diğer tavukların korkusundan kümesin arka tarafına sıkışmıştı. Biz kayboldu sandık defalarca bakmamıza rağmen bulamadık. Ertesi gün babam bulup çıkarmıştı. 1 gün boyunca kımıldamadığı için bulunduğu gün de bu şekilde hep yatmıştı yürüyememişti. O gün bir de iştahı da yoktu ve çok sersemdi. Şu halinden daha kötüydü ama çok şükür ertesi gün kendine geldi. Bu sefer öyle sıkışma durumu yok ve aniden oldu her ne olduysa. Bacakları tam felç gibi değil. En son kümese götürürken bacakları ellerimle onun vücudu arasında olacak şekilde tuttum kaldırdım ve bacaklarına yüklenip elimdeyken ayağa kalkmaya çalıştığını hissettim. Sonra bacağını serbest bırakıp gövdesinden tuttum ayağını da az da olsa hareket ettirdiğini gördüm. Felçten ziyade sanki uyuşturucu iğne yapılmış gibiydi. Tam hissiz veya tam hareketsiz değil.
Diger tavuklardan korkup uzun sure hareketsiz kaldiysa  strese girmistir o yuzden titriyordur .Ayaklarinin hareket etmemeside hareketsizliktendir.İnşallah kisa zamanda iyilesir gecmis olsun. Mesajı Paylaş

Günün Adamı Olmaya Çalışma, Hakikatın Adamı Olmaya Çalış. Çünkü Gün Değişir, Hakikat Değişmez...(Hz.Mevlânâ)

#4
küçük bir kovaya elinizi yakmayacsk kadar sıcak su  doldurün içine yarım çay bardagi elma sirkesi katın.sonra tavuğun ayaklarını tüylü kismina kadar suya sokup 5-6 dakika ovalayarak yıkayın ayak altlarına ve parmak aralarina özen gösterin.sonra bir havluya sarıp bugece sıcak bir yerde uyumasini sağlayın.birde eklem yerlerinde şişlik varmı? kontrol edin.tahminim ayaklarında mantar olabilir.kumesinizin tabanı nasıl ? Mesajı Paylaş
[move]Herkes korktuğundan kaçar, yalnız Allah'tan korkan ona koşar.

Geçmiş olsun Marek Hastalığına yakalanmış 4 gün önce 5 aylık sapa sağlam aşılı Hint horozumun başınada aynısı geldi ne yaptıysam kurtaramadım 2 ci. gün öldü... Mesajı Paylaş
[size=12pt]www.facebook.com / [color=red]Profesyonel Tavukçuluk...[/color][/size][color=green]Beslenilen Türler;[/color][color=blue]Light Brahma[/color]

Bu tür rahatsizliklarda ilk sebep pisliktir. Mantarlardan kaynaklanan şişkinlikler, yaralar, iltihaplanmalar olur. Ayaklarda fonksiyon kaybına kadar ağır hasarlar ortaya çıkabilir. Kangrenden ölmeler de görülebilir. Veya ayaklardan başlayan enfeksiyon bütün vücudu sarar, hayvanlar ölür.
Çözüm olarak tavuklarınızı pis kümeslerde kapalı tutmayın. Mecbursanız, en azından kümes tabanına talaş ve temiz toprak karışımı yayın ve her gün değiştirin temizini yayın.
Hayvanlar geceleri yerde oturarak uyumamalı, tünekte uyumalidir.
Tavuklar hareketli olmak zorunda. Geniş bir alanda bütün gün gezinmeli topragı deşelemelidir.
Ben yaklaşık 22 sene tavuk besledim ögrendigim en önemli bilgi tedbiri en başta almak ve aşılari zamaninda yapmak dezenfekte temizlik ve vitaminsiz birakmamak hayvanlarimizi...Hasta olan hayvani kurtarsak bile verimi düşer. Mesajı Paylaş

Günün Adamı Olmaya Çalışma, Hakikatın Adamı Olmaya Çalış. Çünkü Gün Değişir, Hakikat Değişmez...(Hz.Mevlânâ)

Yorumlarınız ve yardımcı olma çabalarınız için teşekkür ederim. Malesef dayanamamış, sabah ölü bulmuş babam :(

Yine de sorulara cevap vereyim...

Diğer tavuklardan korkup kümesin arkasına sıkışma olayı ilk geldiği günlerde olmuştu yani bundan birkaç ay önce. Daha sonra kaynaştılar bir daha öyle bir sorun yaşamadık. Önceki gün kümese sağlam girmiş, dünse yürüyemez halde bulduk. Ne oldu bilemiyoruz ama gece ölmüş yani çok çabuk oldu her ne olduysa....

Ayaklarını bacaklarını tüm vücudunu dün didik didik kontrol ettim hiçbir şey yoktu. Sadece işte o kemiğini ilk defa hissettim. Eklemleri normaldi, yara şişlik ya da başka bir şey yoktu. Uyuşma gibi bir şey vardı bacaklarında.

Kümesimizde 3 tavuk kalıyordu, artık 2 kaldı. 2 odalı, 2 katlı, onlar için oldukça geniş ve her gün temizlenen bir kümes. Babam bu konuda çok titizdir asla pis olmadı kümesimiz. Bahçemiz de aynı şekilde her zaman temiz ve bakımlıdır. Yani pislikten kaynaklanabilecek bir durum yok. Kümes biraz rampada olduğu için 2 kademeli. Zemini taş, üst katı ahşap. odaların içinde tünedikleri ayrıca yüksekte duran tünek deniyor sanırım tahtalar var.

Aşağı yukarı 20 yıldır babam sürekli civciv alır büyütür, tavuk alır ya da yumurta alır ısıtan ampüller yardımıyla civciv çıkartır. Hep tavuğumuz olur yani yıllardır. İlk defa böyle bir şey geldi başımıza çok üzüldük... Napalım ömrü bu kadarmış demek ki. Kedi gibi hep ayağımızın dibinde dolanırdı, oturunca üzerimize çıkardı, çok meraklı, şaşkın ve insancıl bir hayvandı. Eksikliğini hissedicez ama yapıcak bir şey yok, sağlık olsun... Mesajı Paylaş

Bu arada bu sene bahçemizde bol miktarda küçük yabani mantarlardan çıktı. Normalde yemezler evet ama meraklı ve şaşkın bir tavuk olduğu için onlardan yemiş olabileceğini düşünüyorum. Mantarlar zehirli mi onu da bilmiyorum ama yabani oldukları için muhtemelen zehirlilerdir. Dediğiniz gibi pislik ya da bacaklarında şişlik gibi bir sorun olmadığı için ben yediği bir şeyden zehirlendiğini düşünüyorum... Mesajı Paylaş

#9
Zehirlenmiş de olabilir böcek sokması da olabilir.Ülkemizde hastalığın ne olduğunu hobiciye yönelik araştırma merkezleri olmadığı için kesin olarak bilemiyoruz.En sağlamı hayvandan kan alıp yada o parçadan alıp tahlil yapılması bu da olmadığından kesin sonuca ulaşamıyoruz.Ve bizlere sorunun ne olduğunu tam anlamıyla yazarsanız daha iyi anlaşmış oluruz.her cevab yazmamızda ayrı bir durum ortaya çıkıyor Geçmiş olsun. Mesajı Paylaş

Günün Adamı Olmaya Çalışma, Hakikatın Adamı Olmaya Çalış. Çünkü Gün Değişir, Hakikat Değişmez...(Hz.Mevlânâ)

İyi niyetli olduğunuzun farkındayım, bu yüzden iletişimde sorun yaşasak da bunu hoş karşılıyorum ve ilginize teşekkür ediyorum. Mesajı Paylaş

Bende sizin gercekten kanatlisever biri oldugunuzun farkindayim bu yuzden yardimci olmaya calistim tabiki iletisim de sorun yasamamizin sebebi hem cep telefonundan yaziyorum hemde isyerinde yogunluk vardi.
Bende bir anımı anlatayim  daha 7-8 yaslarimdayken.ilk tavugumu kumesime koydugumda havalar cok soguktu ablamla beraber tuplu sobalar vardi onu kumese koyduk ve yaktik babam geldi bize gulumseyerek evladim onlar usumezler tuyleri onlari ısıtır demistide ikna olmustuk .  :) iste bizdede boyle bir hayvan sevgisi var.Hayvan sevgisi olmayanda merhamet olmaz. Mesajı Paylaş

Günün Adamı Olmaya Çalışma, Hakikatın Adamı Olmaya Çalış. Çünkü Gün Değişir, Hakikat Değişmez...(Hz.Mevlânâ)

Siz kolay ikna olmuşsunuz, beni bu konularda pek ikna edemezler :) 6 yaşımdayken babam ilk civcivleri almıştı. Okul falan da olmayınca sürekli onlarla vakit geçiriyordum. 12 tane civciv sürekli tavuk gibi peşimde gezerdi, oturduğumda da üzerime tırmanıp omuzlarımda, kollarımda, kucağımda, başımda artık nereyi bulurlarsa dizilip uyurlardı. Annem yemeğe falan çağırırdı uyuyorlar diye kalkmazdım, saatlerde kımıldamadan beklerdim uyanmalarını :) Bir keresinde de ördek yavrusu almıştım ama tek almıştım. Onlar da meğer tek kalmazlarmış. Hiç susmadan bağırıyordu yanından uzaklaştığımda. Kıyamadım 2 gece bodrumda oturarak uyudum onun yanında kalmak için. Annem de istemiyordu, geri götüreyim istiyordu ama baktı ben onun için 2 büklüm uyumayı bile göze alıyorum gitti ona arkadaş aldı 3. gün :) Düşününce bir tavuğun arkasından gözlerim şişip başım ağrıyana kadar ağlamam bana bile biraz tuhaf geliyor ama elimde değil böyle şeyler. Ne diyim Allah hepsine sağlıklı ömür versin. Mesajı Paylaş

Amin cümlemize Mesajı Paylaş

Günün Adamı Olmaya Çalışma, Hakikatın Adamı Olmaya Çalış. Çünkü Gün Değişir, Hakikat Değişmez...(Hz.Mevlânâ)

bu sizin hayvanlara karşı olan sevginizden,içinizdeki merhamet duygusundan kaynaklanıyor.
Allah size bir daha acılarını yaşatmasın. Mesajı Paylaş
www kuluckadunyasi.com


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.