Akvaryum Zemini
Akvaryuma kalınlığı en fazla 2 cm olacak şekilde akvaryum gübresi ile doldurun ve bunu 5 cm kalınlığında yeni yıkanmış ince taneli akvaryum kumuyla örtünüz.
İlk safhada, akvaryum gübresi bitkilerin güçlü köklere ve yeşil yapraklara sahip olabilmesi için ihtiyaç duydukları besinleri sağlar.
Zemin – kelimenin tam anlamıyla – balık ve bitkilere başarılı bir şekilde bakılabilmesi için gerekli temeli oluşturur. Kirliliği gideren yararlı bakterileri temin eder, bitkilere destek sağladığı gibi oldukça fazla yerleşim yeri sağlar.
"Üst tabaka" olarak ince taneli (2-4 mm) akvaryum çakılı ya da 1.5 mm boyunda tanelere sahip olan dere kumu kullanılır. Eşelemeyi seven zırhlı kedibalığı gibi balıkların yaralanmasını önlemek için keskin kenarlı çakılları (bazalt kırıntısı ya da seramik kırıntısı gibi) kullanmaktan kaçının.
Akvaryum kumu koyu renkli olmalıdır, her koşulda açık beyaz renkli olmamalıdır. Parlak çakıl balıkları rahatsız eder ve strese neden olur. Ayrıca süs balıklarının muhteşem renkleri koyu renkli çakıl üzerinde daha canlı görünür.
Çakılı her zaman akvaryum malzemesi satan dükkanlardan satın alın ve asla yapı malzemesi satan dükkanlara ya da benzeri dükkanlara rağbet etmeyin. Akvaryum malzemesi satan dükkanlardan alınan çakılın akvaryum suyunu kirletmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Kullanmadan önce çakılı musluk suyunun altına tutarak iyice temizleyin.
akvaryum gübresi gerekli besinleri, çok değerli hümik asitleri ve eser elementleri içerir ve kök salmanın ilk safhasında (4 - 6 hafta) bitkilerin kuvvetli köklere ve koyu yeşil yapraklara sahip olmaları için gerekli olan her şeyi sağlar. Tabi ki akvaryum gübresi nitrat ve fosfat içermez.
akvaryum gübresini, bitki ekimi için ayırdığınız bölgeye eşit miktarda dağıtınız.
Dekorasyon ve Donanım
Artık dahili (iç) filtreyi ve akvaryum ısıtıcısını yerleştirebilirsiniz. Akvaryumcunuzdan almış olduğunuz, kaynar su ile yıkayıp temizlediğiniz kaya ve köklerle küçük bir su altı dekorasyonu oluşturunuz.
Bu dekorasyon balıkların bölgelerini oluşturmalarına ve saklanmalarına olanak sağlar.
Örnek akvaryumlar
Su iyileştirme
Suyu akvaryuma eklerken çakılın suyun oluşturacağı girdaptan karışmasını önlemek için, öncelikle çakılın üzerine düz bir tabak yerleştiriniz. Daha sonra akvaryumun 2/3'ü dolana kadar tabağın üzerine ılık suyu (24 - 26 °C) dökün.
Balıkların gereklilikleri doğrultusunda hazırlanmadığı sürece musluk suyu akvaryum için uygun değildir. Musluk suyu içinde bulunan klor ve diğer dezenfektanlar, metal iyonları ve çeşitli tuzlar balıklara, bitkilere ve mikroorganizmalara zarar verebilir. Sudaki karbonat sertliği (KH) ve pH değeri en önemli temel su parametreleridir. Satıcınız beslemek istediğiniz balıklar için hangi pH değerlerinin uygun olduğunu size söyleyecektir.
Bitkilerin eklenmesi
Akvaryum bitkilerini ekmeden önce keskin bir makasla kökleri hafifçe kısaltın ve çürük ya da kurumuş yaprakları temizleyin.
akvaryum gübresi ile hazırlanmış olan çakıl tabakasına parmağınızla bitkilerin yerleştirileceği çukurlar açın.
Kökleri dikkatlice çukurlara yerleştirin ve üzerlerini çakılla örtün. Çakılı dikkatlice bastırın, köklerin tekrar aşağı doğru olmasını sağlamak için bitkiyi hafifçe çekin.
İlk 4 - 6 hafta boyunca sera floreplus ürününü büyüme hızlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Bitkileriniz ne kadar çabuk büyürse biyolojik su arıtımına ve balıklara oksijen sağlanmaya o kadar çabuk katkıda bulunur. Bundan sonra olarak düzenli gübrelemeye başlayabilirsiniz. Bazı bitkiler (örneğin Kabomba) besinlerini yaprakları vasıtasıyla alır. Bu bitkiler akvaryumcuda satılan sıvı gübre ile gübrelenir.
Anubias ve Kriptokorin türleri gibi bitkiler besinlerini büyük ölçüde kökleri vasıtasıyla alır. Bu bitkilerin en iyi şekilde bakılabilmeleri için sıvı gübre kullanılır. gübreleme tabletleri, besinleri uzun sürede iyi ayarlanmış miktarlarda serbest bırakır.
Karbondioksit (CO2) tüm bitkiler için önemli bir besindir. Ancak karbondioksit ihtiyacı bitkinin türüne bağlı olarak büyük farklılık gösterir. Yavaş gelişen bitkilerin (ör. Anubias) CO2 gereksinimi genelde çok az miktardadır. Hızlı gelişen bitkilerle (örneğin Kabomba, Myriophyllum) oldukça dekoratif olan kırmızı yapraklı (örneğin kaplan lotus, Nymphaea lotus) bitkiler için durum tam tersidir: Bu bitkilerinizin uzun süre sağlıklı kalması için karbondioksit gübrelemesi şarttır