Haberler:

Türkiye'nin En Büyük Forum Sitesi

Google

Fason Broiler yetiştiriciliği

Başlatan İLYAS ŞEN, 26 Eylül 2011, 16:42:55

« önceki - sonraki »

Merhaba arkadaşlar. Bir süredir fason broiler yetiştiriciliği yapma hayalleri kuruyordum. Lakin işi derinlemesine araştırınca ne kadar riskli bir iş olduğunu daha iyi anladım. Eğer sizlerinde buna benzer fikirleri varsa iyice araştırmadan yatırım yapmayın.

Size konunun detayını anlayabileceğiniz bir yazı paylaşıyorum. İyi günler.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Herkese Selam.
Fason Piliç Yetiştiriciliğini aşağıda anlatmaya çalıştım. Umarım anlaşılır olmuştur. 

Bizim sektörümüz fason bakım anlaşmasına dayalı sistemle çalışır.
Biz üreticilerin kendisine ait kümesi vardır. Karşımızda ise etlik piliç(Broiler de denir,broyler okunur) entegreleri vardır. Bu firmalar civciv ,aşı,yemi size emaneten verir. Sizden verdiği civcivleri gönderdikleri yemle besleyip büyütmenizi isterler. Genellikle 40 ile 45 günlerde yetişen broiler piliçleri, firmanın gönderdiği elemanlar gelir ve kümesinizden alır.

Üreticilerin yükümlülükleri ve üreticinin karşıladığı maliyetler şunlardır.

1-Kümeste kullanılan altlık(Odun talaşı veya çeltik kavuzu). Örneğin 1400 m2 kümese 6.000 kg atılır. Maliyeti 0.30 krş/kilo, dönemde yaklaşık 2.000 TL

2-Hertürlü ısıtma gideri(LPG veya Kömür). Örneğin kışın bu kümese dönemde 20.000 kg kömür yakıyoruz. Maliyeti 0.18 krş/kilo, dönemde yaklaşık 3.600 TL

3-Elektrik gideri 1400 m2 kümesin ortalama aylık tüketimi 1000 TL /ay.Dönemde 2000 TL

4-İlaç ve dezenfektan gideri dönemde yaklaşık 1.000 TL.

5-İşçilik gideri bir işçi SSK dahil ayda 1000 TL dönemde 2.000 TL maliyetlidir.

6-Kümes tamir ve bakımları aylık olarak değişmekle beraber amortismanı katmak gerekir. Motor yanar.elektrik arıza yapar. Jeneratör bakım ve sarfiyatları masraftır. Kömür sobaları 5 yıl ömürlüdür vs.

Çünkü Tavukçuluk teknolojisi devamlı yenilendiği için 10 yıllık kümesler eski teknolojidir. Örneğin biz 8 yaşındaki kümesimizin yemliklerini değiştirdik.

Kesim öncesi yetiştirdiğiniz etlik piliçler kamyonlara sarıldıktan sonra dolu ve boş olarak tartılır ve sizin verdiğiniz toplam canlı ağırlık hesaplanır.
Yedirdiğiniz yemi toplam canlı ağırlığa bölerseniz yem dönüşüm oranı çıkar. Örneğin 120.000 kg yem yedirdiniz bunun
karşılığında 63.500 kg canlı ağırlıkta piliç yetiştirdiniz. Bunun Yem Dönüşüm Oranı(ingilizce F.C.R. türkçede de kullanılmaktadır):

Yem Dönüşüm Oranı(FCR)= ToplamYedirilen Yem / Toplam Canlı Ağırlık

Örneğimizdeki rakamlardan hesap yapalım:
Yem Dönüşüm Oranı(FCR)= 120.000 / 63.500 = 1.889 çıkar. Yani 1 kilo canlı tavuk için 1.889 gram yem tüketilmiş denir.

Şimdi burada entegreler iki türlü sistemle çalışır.

1- HEDEF FCR SİSTEMİ , firmanın hedef FCR' ından farkınız kadar prim veya ceza alırsınız. Örneğin ortalama çıkan canlı ağırlığınız 2.300 gram ise bu ortalama kiloda firmanın hedefi 2.000 FCR ise sizin 1.889 olduğu için daha iyi olarak prime girersiniz. Lakin sizin FCR 2.000 nin üstünde olsaydı cezaya girerdiniz. Örneğin firmanın yem primini kg başına 0.40 TL verdiğini biliyorsak; 2.000 - 1.889 = 0.111 gr yem primi hesabıyla, 0.40 TL * 0.111 = 0.044 krş yani eski 44 TL prim hakedersiniz.

2- HAVUZ SİSTEMİ , firma kesim haftası kaç adet üretici tavuk kesdirdi ise hepsinin FCR sonuçlarının ortalamasını alır. Örneğin 1.975 olsun. İşte bu ortalama FCR rakamı firmanın o haftadaki hedef FCR'ıdır. Diğer hesaplar aynı yukardaki gibi yapılır.

Her iki sistemin biz üreticiler için iyi ve kötü yönleri vardır. Hedef FCR sisteminde firma yemi çok iyi yaparsa iyi prim alırsınız eğer yemi bozarsa sonucunuz kötü çıkar. Bu da prim alamamanız demektir. Havuz sisteminde ise firma yemi bozarsa ortalama düşeceği için kötü etkilenmezsiniz ama çok iyi yem yapıp sonuçlar çok iyi çıkarsa bu sefer havuz ortalaması yükseleceği için prime girme şansınız olmaz.

Tabiki de bizim sistem bu kadar basit değil.
Civciv ölüm oranı limiti var. Firmaya göre değişmekle beraber % 4 ile % 6 arasındadır. Fazla ölüm olursa miktarı kadar ceza kesilir.

Bizde civcivleri hastalıksız yetiştirmek esastır. Hastalık çıkarsa bütün cezaları ve sorumluluğu üreticinindir.

Son gün tavuklar aç bırakılır kursaklı gelirse kursak cezası vardır.

Tavukların altlığı kışın bozulur. Üretici devamlı altlığı kuru tutmak zorundadır. Altlık ıslak olursa tavukların göğsünde amonyak yanığı oluşur. Bu durum kesimhanede görülür ve cezası da ağırdır.

Fason anlaşmalarının kötü tarafı zam verme konusunda firma bağımsızdır. İstediği zaman zam yapar,istemezse yapmaz. Örneğin son üç yılda üreticilere yapılan zam sadece 0.04 TL yani 4 krş. Bu üç yılda talaş 0.20 TL den 0.30 TL ye kömür 0.09 Tl den 0.18 TL ye işçilikler ona keza ayrıca elektrik
son bir yılda %80 zam aldı.

Firmalar ödemeleri bazen kendi insiyatiflerine göre erteleyebilirler. Örneğin Banvit bu yıl başı kümescilerin hakedişlerini tavuk çıkışından sonra 3 haftada öderken, birden ani bir kararla 8 haftaya kadar uzattı. Abalıoğlu'da 2009 başında ödemelerini 2 ay boyunca 2 hafta erteledi. Firmalar gerekçelerinde piyasaların kötülüğünü göstersede, bu ani ertelemeler hazırlıksız yakalanan üreticileri çok zor durumlarda bırakabilmektedir.

Sektörümüz malüm hayvancılık sektörüdür. Sonuçta canlı hayvanla uğraşıyoruz. 1990 yılından beri tavukçuluk sektörü içinde olduğum halde hiçbir dönem tavuklar kesime gidip kiloları ortaya çıkana
kadar rahat bir nefes almış insan değilim.

Son ana kadar sorumluluk ve mesuliyet duygusunun baskısı altındayız. Çünkü bakmış olduğumuz tavukların değeri bizim çiftliğimizin değerinden fazladır.

Bu durum bizi malesef psikolojik olarak ezmektedir. Ayrıca civciv fason anlaşma yaptığınızda firmaya boş imzalı senet vermekteyiz. Bu yolla firma kötü niyete karşı kendini garantiye almaktadır.
Fason bakım anlaşmasında tavuklar teslim edilene kadar bütün mesuliyet üreticiye aittir.

Sıcak yaz ayında elektrikler kesilirse jeneratör devreye girer. Bu durumda Allah yardım ederse elektrikler gelene kadar idare edersiniz.
Fakat jeneratör arıza yaparsa yandınız. 38 derece sıcakta yarım saatte kuvvetli ölümler yaşarsınız ve bunun faturasını ödeyecek kişi de malumunuz. Bazı tavukçu arkadaşlar ikinci yedek jeneratör almaya başladılar bile.

Hastalık konusunda da aynı durum vardır ve bizim hijyen koşulları o yüzden katıdır. Dışarıdan bir kişiyi kümeslerimize sokmayız.

Umarım sıkmamışımdır ama bilmeniz bence önemli."Kar oranları nedir ?"derseniz.
İşte bu yüzden bu işin kar oranını bir Allah bir de kantar bilir.
Ama ortalama ne kalır diyorsanız her şey çok iyi gittiğinde 25.000 piliçten elinize ortalama
2 ayda 6.000 TL kalır.(Sağlıklı bir üretimde)

Bizim sektöre ikinci iş gözüyle bakıp, bakıcı koyarım arada bir de yoklarım ne güzel iş deyip girenler hep hüsran yaşamışlardır.
Örneğin bizim başka bir işimiz yok. Pazar dahil sabahtan akşama çiftlikteyiz. Civciv geldiği ilk 10-15 günde çiflikte ortağımla beraber nöbetleşe kalırız
ve evimize gitmeyiz. Fedakarlık olmadan ne yazıkki başarı olmuyor.

Size nacizane tavsiyem sektörün içine girin işi iyice öğrenin. Üreticilerle dostluk kurup işi öğrenmeye çalışın. Gerekirse işçi olarak birkaç ay çalışın.
Eşinizi tanımadan evlenme riskini alırmısınız? Bizim bu işte inanın aynısı.

Kümes yapmak yeni toprak kanunuyla zorlaştı. Tarım arazilerine inşaat izni % 10 veriliyor.
Tabii burada Tarım İl müdürlüğü'nün onayı şart. İnşaat oranını onlar belirliyor.
Yani tarım arazisinde 2000 m2 kümes için 20 dönüm yer almak gerekiyor.
İzin işide uğraştırıcı ;
Belediye veya Özel idare (Uygun yazısı)
Tarım ilçe ve il müd. (İnşaat oranı ve yer seçimi için)
DSİ (Uygun yazısı)
Müze Müd. (Uygun yazısı)
Orman müd. (Uygun yazısı)
Çevre il müd. (1/100.000 lik Çevre düzeni planına uygunluğu bakılıyor. Tarım İl Müdürlüğü uygun dese bile Çevre İl Müdürlüğü engel çıkarabiliyor. Eğer uygunsa ve toplam kapasiteniz 80.000 etlik piliç altındaysa, Çed Gerekli Değildir raporu veriliyor. Eğer bu kapasitenin üstünde planlıyorsanız Büyük Çed'e giriyor. Bunun anlamı en az 4 ay ve 40.000 TL masraf yanında işlemleriniz Ankara'da yapılıyor.)
Sağlık grup başkanlığı (Uygun yazısı)
Tedaş (Uygun yazısı)
Karayolları (Yola çıkış durumu ve Elektrik hatları ile ilgili sözleşme) gibi bir sürü kurumdan olur yazısı almak gerekiyor. Ayrıca bu kurumlardan olur yazısı için yetkili kişileri inşaat yapacağınız alana götürüp getirmeniz gerekiyor. Bunun anlamı eğer ilçede iseniz, her bir kurum için il merkezine aynı gün iki kere gidip gelmeniz demek oluyor.
Yaklaşık maliyeti 7.000 TL ve 2 ay ile 3 ay civarında sürmektedir.

İnşaat için ise 10.000 ile 15.000 TL plan proje maliyeti gerekiyor. Yapı denetimi olan illerde ise ayrıca 15.000 TL de yapı denetimi için ayırmak gerekiyor.

Araziye elektrik getirme ve kendi suyunuz şart olduğu için sondaj maliyetlerini de hesaplamanız lazım.
Tabii bu kadar masrafı tek kümese yapmak mantıksız olacağı için en az iki kümes düşünmek şarttır. Bu da 40 dönüm arazi demektir.

Yola uzaklığınız fazla olmamalı yaz kış açık olmalı. Ayrıca araziniz kümeslerin inşaatı için doğu-batı yönünde olmalı. Yerleşim yerlerine yakın olmamalı(en az 2 Km). Yatırım yapmadan önce belediyelik yerlerden ön izin alınması sonradan sıkıntı yaşanmaması için çok iyi olur.

Hayvancılık sektörü içinde teknolojiye en açık dal tavukçuluktur ve ekipman maliyeti yüksektir.
Bunun yanında küçük kümes ile büyük kümes ekipman maliyetleri arasında pek fark yoktur.
Çünkü 30000 lik 1800 m2 bir kümese de yem silosu,kümes kontrol bilgisayarı alınırken, 17000 lik 1000 m2
kümesede aynı malzemeler alınmak zorundadır ve aynı fiyata alındığı için tavuk başına maliyet küçük kümeste yüksektir.
Örneğin bu büyük kümesin iç yemlikleri yaklaşık 20.000 TL tutarken küçük kümesin 15.000 TL tutmaktadır. Çünkü yem kazanları ve motorları mecburen standarttır. Büyük kümeste sadece ilave yem borusu maliyeti vardır.
Örnek verecek olursak ekipman maliyeti yaklaşık 80.000 TL ila 100.000 TL arasında seyretmektedir.

Dikkat etmeniz gereken diğer bir hususta kesimhanelere olan uzaklıktır. Size civciv verecek olan firmalar malesef maliyetlerin yüksekliğinden ve hayvan nakillerinde sorunlar nedeniyle kesimhanelerden en fazla 200 km uzaklığa kadar civciv vermektedirler. Hatta firmalar kesimhaneden olan uzaklığa göre fason taban
fiyatlarını düşürmektedirler.
Eğer bu işi profesyonel anlamda yapmak istiyorsanız en az 25.000 kapasiteli 1400 m2 kümes tavsiye ederim.
Bu kümesin size yaklaşık maliyeti arazi ve diğer masraflar hariç 240.000 TL civarıdır. Bu maliyet
beton prefabrik binalarda 300.000 TL civarıdır.(Kasım 2009 Fiyatlarıdır)

Asıl önemli ve son nokta ise işin can damarı tavukçuluk ek iş değildir. Asıl iştir. Ek iş düşünenler genellikle hayal kırıklığı yaşamaktadır. Çünkü tavukçulukta öyle anlar olurki değil dakikalar,
saniyelerin bile büyük öneminin olduğu zamanlar hep başımıza gelmektedir.
Malesef bizim mesleğimizin kırılma noktaları da bu anlardır.
40 gün özenle baktığınız tavuklarınızın birkaç dakika süren bir olayda bütün emeğinizin ve gelirinizin
nasıl yok olduğunu görmek en kahredici anlardandır.

Yazdıklarımdan umarım hevesiniz kaçmamıştır .Eğer aklınızda kalan veya tam anlamadığınız yerler varsa tekrar sorun seve seve yanıtlarım.
ALINTIDIR
Ekipmanların ve kümeslerin nasıl olduğunu merak ediyorsanız, web sitemizdeki linkler sayfasından
http://www.zeyneppoultry.info (http://www.zeyneppoultry.info)
Tavsan,Tarımar gibi ekipman satan firmaların web sayfalarına girip inceleyiniz.Yeterli bir ön bilgi verecektir.

Selamlar.
Mesajı Paylaş


[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com
  • Gösterim 34,991 
  • Genel
  • 3 Yanıtlar




iyi bir ekipmanla olcak bi iş gördüğüm kadarıyla.. yani ekstra bi iş olarak düşünmemek lazım.. zaten böle düşünülürse olmaz.. bana göre bu iş beni aşar (: Mesajı Paylaş



Bu işi çok inceledim. Edindiğim genel kanaat buz üstünde kamyon sürmeye benziyor. Ne zaman nerde kırılacağı belli olmayan bir buz. Buzdan çıkabilirsek kazançlı ama çıkmazsak hem kamyon hemde kamyonda yüklü olan mallar kaybedilecek.
Bu kadar büyük bir risk alınmaya değermi şüphe götürür.

Mesajı Paylaş
[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com

şüphe ettiğimden bile şüphe ederim :) risk almadan kazanç olmaz :) kimse kimseye menfaati olmadıkça bi iş yapamaz :) gözün alıyosa sür kamyonu bu buza hep olumsuz düşünme ya buzu çatlatmadan kamyonla karşıdan karşıya geçmeyi başarırsan bide bunu düşün (. Mesajı Paylaş


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.