Google

Sultan Papağanları Hakkında Sıkca Sorulan Sorular

Başlatan Serhat BEYAZ, 24 Mart 2013, 05:35:10

« önceki - sonraki »

Sultan papağanımı Yeni aldım Yem Yemiyor?
Telaşlanmayın! Eve yeni gelen sultan papağanları yeni ortama girdikleri için tedirgin olurlar, 1 2 gün yem yemezler, veya sizden gizlice yerler...

Sultan Papağanımı Yeni Aldım Şimdi Ne Yapmalıyım?
Şimdilik yapacağınız beklemek,ilk 1 hafta hemen hemen hiç rahatsız etmeyin,sadece yemini suyunu temizliğini yapıp çekilin ortama adepte olmasına alışmasına zaman verin,Tedirğinliğini atması lazım,daha sonra yavaş yavaş eğitim için girişimlere başlıyabilirsiniz..

Değişik Renklerde ki Sultan Papağanları Çiftleşirmi?
Evet çiftleşir. Sultan Papağanları eş seçerken renk konusunu önemsemezler ve her renk sultan diğeri ile kolaylıkla çiftleşir.

Sultan Papağanları Kaç Yıl Yaşar?
Sultanlar Doğal hayatta 20-25 yıl ev hayatında ise daha kısa.Ev ortamında iyi bakılmış bir sultan papağanı 15 20 yıl yaşayabilir..

Sultan Papağanları Kaç Gramdır?
Ortalama bir sultan papağanı 90-100 gram ağırlığındadırlar.Bu ağırlık idealdir.

Sultan papağanımı Evde Yanlız Bıraksam Olurmu?
Hayır.Sultan Papağanları yanlızlıgı pek sevmezler,tüm yemlerini ve suyunu koysanız bile 12 saatten uzun süre yalnız kalması kuşun psikolojisini ciddi derecede bozabilir.


Sultanımı Tatile Giderken Yanımda Götürsem?
Hava değişimi ve yol kuşunuzu yoracağını göz önüne alın. Eğer gideceğiniz yerde 2-3 hafta veya daha uzun kalacaksanız götürebilirsiniz. Ancak daha kısa geziler için yorduğunuza deymez. Cünkü hava değişimi insanları bile çok etkilemekte,kuşunuz hem yer değişimden etkilenicek hemde hava değişiminden..


Sultanımın Tırnaklarını ve Gagasını Kesebilirmiyim?
Hayır. Böyle bir şey yapmaya gerek yok kuşa zarar verip damarlarını kesebilirsiniz. Doğru kalınlıkta ki ağaç tüneklerde hem gagasını hem de tırnaklarını kendisi düzeltecektir,kafese gaga taşı ve kalamar kemigi takarak gagasını törpülemesine yardımcı olabilirsiniz.. Agaç dalı olarak dut dalı tavsiye edilir..

Sultanlar ile Aynı Odada Başka Tür Kuşlar Besliyebilirmiyim?
Evet. Kendilerine ait kafesleri ayrı olduğu sürece problem değil. Ancak unutmayın ki daha büyük türler Sultan Papağanına, daha küçük türlere de Sultan papağanı yakalarsa zarar verir.

Sultanlar Başka Tür Kuşlarla Aynı Kafeste Beslenirmi?
Hayır. Sultan Papağanları hiçbir başka tür ile beraber yaşamaya müsait değildir. Uyku ve dinlenme düzenleri ve sosyal ilişki yapıları diğer kuştan farklı olacağından kısa sürede psikolojik problemler yaşayacaktır. Özellikle muhabbet kuşları ile yaşatılması hiç sağlıklı değildir. Cünkü muhabbet kuşları sultan papağanlarına nazaran çok hareketlidir,diğer büyük türler ise sultan papağanlarına zarar verebilir,dedigimiz gibi zaten beslenme bakım sosyallik tüm kuşlarda farklı olduğu için uygun değildir.


Sultan Papağanımı, İlk Önce Tek mi Alayım?
İlk etapta tek,Eğer Sultan Papağanını çift olarak alırsanız ve yabanilerse evcilleştirme ve size alıştırma şansınız yok denecek kadar azdır. Bu sebepten önce bir tane alıp onu evcilleştirmeli ve daha sonra da ona uygun bir eş almanız daha iyi olacaktır.Çünkü çift alırsanız ilgisi tamamen eşinde olacaktır size ilgi göstermeyecektir.Eğer tek alıp evcilleştirirseniz yanına eş aldıgınızda onun evcilleşmeside daha kolay olacaktır.


Sultan Papağanları Yanlız Yaşarmı?
Yaşamaz,Daha doğrusu yaşar ama ona yaşamak denirse,Sultan papağanları sosyal hayvalardır,Ve onlarda eşe ihtiyaç duyarlar,Şöyle örnek vereyim sizde tek başınıza bi kafeste yaşarsınız yaşamasına ama?


Sultan Papağanları Tek mi Çift mi Beslenmeli?
Çift beslenmeli,Sultan Papağanları sosyal ve tek eşli hayvanlardır. Dolayısıyla siz onunla ne kadar ilgilenirseniz ilgilenin o kendi cinsinden bir arkadaşa her zaman ihtiyaç duyacaktır.


Dişi Kuşum Yalnız Yaşıyor ve Yumurtladı .
Dişi kuşlar yalnız yaşarken bile zaman zaman yumurtlarlar ve yumurtalarında üzerine yatarlar,yumurtlamak ve kuluçkaya yatmak için eşe ihtiyaç duymazlar,ancak yavru çıkması söz konusu değildir. Birkaç gün beklenmeli sonra yumurta ya da yumurtalar kafesten alınmalıdır.Tek olan kuşa kesinlikle yuvalık takmayınız..

Dişi Sultan papağanları Konuşur mu?
Hayır dişi sultan papağanları konuşamazlar. Sultan papağanı dişileri ses konusunda fakirlerdir. Sadece curk curk şeklinde bir ses çıkartabilirler. Dolayısıyla konuşmaları ya da ıslık çalmaları, bazı melodileri taklit etmeleri imkansızdır. Burada karıştırılmaması gereken şey, erkek sultanlarında ilgili ses taklitlerini 1 yaşından sonra yapmaya başlayacağıdır. Yani kuşunuz eğer daha yavru ise erkek bile olsa dişi gibi sadece curk curk eder.

Sultan Papağanlarının Kafesi Ne Genişlikle Nasıl Olmalıdır?
Dikdörtken,3 kapılı Ve Tek Sultan Papağanı için en az 30x30x30 ölçülerinde kafes olmalıdır,çift sultan papağanı ise en az 50x50x50 boyutunda kafes olmalıdır,daha detaylı bilgi için konuyu inceleyebilirisiniz:

Sultan Papağanım İshal Ne Yapabilirim?
TEDAVİ:
İlk olarak sultanınızın ishal olmasına neden olan etkenleri ortadan kaldırılmaya yönelik çalışmalara başlamalısınız.
1-Kafesinizi ve içeriğinde bulunan tüm malzemeleri yıkayıp temizleyin. Sulukların yemliklerin ve tüneklerin hijyeninden özellikle emin olun.  Hijyeni sağlamak için sıcak su ve tuz kullanabilirsiniz.
2-Kafesinizin altında mutlaka ızgara tel olmasını sağlayın. Kafes altında ızgara tel ile kuşunuz arasında kağıt vs gibi dışkı tutucu bir malzeme olmasın. Kuşunuz dışkısı ile temas kuramasın.
3-Kuşunuzun kafesi cereyan 'da kalmasın. Rüzgar sultanlarımızı çok çabuk hasta eder. Ayrıca sultanınız soğuk bir ortamda bulunuyorsa ortam sıcaklığını yükseltin ve sabit bir ısıda kalmasını sağlayın.
4-Kafesinde ki "ay çekirdeği", "ballı çubuk darı" vs gibi yağlı ve kimyasal içeren yemleri kaldırın. Yemliklerine taze ve temiz muhabbet kuşu ve kanarya yemi gibi aspur ağırlıklı yemler koyun.
5-Suluklarını günlük olarak taze ve temiz su ile değiştirin. Kuşunuza kendiniz içmediğiniz suyu vermeyin. Ayrıca eğer bu dönemde suluğuna her hangi bir ilaç katmıyorsanız, Birkaç damla limon ya da elma sirkesi katabilirsiniz. Kaynayıp soğutulmuş pirinç suyu da ishalini kesmeye yardımcı olabilir.
6-Ayrıca kafesinde kolay görüp erişebileceği bir yere mutlaka haşlanmış patates ve ara sıra da pirinç lapası da koyabilirsiniz. Eğer kuşunuz yerse ishalinin iyileşmesi açısından çok işe yarayacaktır. Bu dönemde meyva ve sebze vermeyin.
7-Bu dönemde kuşunuzu stres'e sokacak hareketlerden kaçının ve kafesinden çıkartmayın. Tamamen iyileşinceye kadar huzurlu ve yavaş bir ses tonuyla onu sevdiğinizi belli ederek konuşabilirsiniz.

Sultan Papağanım Çok Bagırıyor,Neden Acaba?
Bunun bir çok sebebi olabilir kestirmek zordur,örnekler vermek gerekirse; Bulundugu yeri sevmiyordur veya daha alışamamıştr,eşinden ayrılmıştır,sevdiği bir yiyecegi istiyor,Acıkmıştır susamıştır,Eş istiyordur,ilgi istiyordur,Etrafında rahatsız olduğu birşeyler vardır,kafesten çıkmak istiyordur vesayre bunun gibi bir çok nedeni olabilir,bunu siz kestirmelisiniz..

Sultan Papağanlarımı Nasıl Evcilleştirebilirim?
Evcilleştirme sabır işidir,Öncelikle sabrediceksiniz ve yeterli ilgiyi ve alakayı göstericeksiniz,güvenini kazanmanız biraz zaman alabilir,Aşağıda verdiğim linkleri inceyerek ve sabırla uygulayarak Sultan Papağanınızı evcilleştirebilirsiniz..



Erkek Ve Dişi Sultan Papağanım Var,Nasıl Üretip Onlardan Yavru Alabilirim?
Sultan Papağanı Üretimide evcilleştirme gibi kesinlikle sabır işidir,ha deyince ve sizin istediğiniz bir zamanda olmaz,kuşlar kendilerini ne zaman hazır hissederler ise ozaman yavru yaparlar,Sultan papağanı üretimi için uygun dönemler yaz aylarıdır,cünkü yazın üretim için gereken koşullar doğal olarak oluşuyor,ısı ışık nem vs gibi,eğer kuşlarınız yaşları üretim için uygun ise gerekli tüm şartları hazırlayıp ciftleşmelerini beklemelisiniz,

Yaş Tahmini Nasıl Yapılır?
Sultan papağanlarında bu iş oldukça zordur. Kesin bir yöntem olmasa da genel bazı şeyler ile kuşun hangi evrede olduğu tahmin edilebilir.

0-1 Yaş arası yavrular; yusyuvarlak gözlü, ince ayak parmaklı olurlar. Gagalar pürüssüzdür.

1-8 Yaş arası genç sultanlar; yavrulara göre daha büyük olur. Ayakları her yıl kalınlaşır ve pütürleşir. Aynı şekilde gagada da katmanlar oluşmaya başlar. Kuş en gösterişli yıllarındadır.

8-16 Yaş arası olgun sultanlar; artık kuş yavaşlamaya ve durgunlaşmaya başlamıştır. Gaga ve ayaklarda ki kalınlık ve pütürler çoğalmıştır. Kuş daha az yer ve daha az hareket eder.

16 Yaş üstü yaşlı sultanlar; kuşta sağlık problemleri oluşmaya başlar ve günün 18 saatine kadarını uyuyarak geçirir. Bu noktada kuş daha yumuşak gıdaları tercih eder.

Ancak şunu belirtmeliyim ki, petshoplarda satılan kuşların %90 ı 0-1 yaş arasıdır. Zaten petshoplar üreticilerden kuşları alırlar ve 15 gün içinde satamazlarsa genelde kuşlar o ortamda ölür. Ayrıca kalan %10 ise evden gelmiş kuşlardır ki onlarda 1-8 yaş arasında olur. Daha yaşlı bir kuş bulmak neredeyse imkansızdır.



Alıntı
Yalcın kaya sayılgana Aittir.
Düzenleme ve ekleme Serhat


Mesajı Paylaş


  • Gösterim 22,668 
  • Sultan Papağanı
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.